TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

У Лановецькій громаді на Тернопільщині налагодили вивіз ТПВ завдяки допомозі Програми USAID DOBRE

Опубліковано: 03.09.2023 10:52
У Лановецькій громаді на Тернопільщині налагодили вивіз ТПВ завдяки допомозі Програми USAID DOBRE
У громаді на Тернопільщині, завдяки міжнародній співпраці вдалося налагодити вивіз побутових відходів, – пишуть Тернополяни.

– Аби досягнути найкращого результату, потрібно мати чіткий план дій, – розповідає перший заступник міського голови Лановецької громади Руслан Задерей. – Тому ми затвердили План удосконалення послуги з поводження з твердими побутовими відходами, для якого дослідили поточну ситуацію, визначили основні проблеми, розробили їх SWOT-аналіз та сформували операційні цілі й завдання. На той час на балансі нашого комунального підприємства було всього три спеціалізовані автомобілі та лише частина з необхідної кількості контейнерів. Два сучасних сміттєвози громада згодом закупила за власні кошти. А за додатковим обладнанням звернулася до Програми USAID DOBRE.

«Комунальне підприємство по благоустрою» було створене в Ланівцях ще в 2003 році.

Воно розташовувалося в напівпідвальному приміщенні із цвіллю на стінах та без жодних умов для роботи зі споживачами.

– Раніше в нас не було налагодженої системи збору та вивозу ТПВ, тариф для населення не покривав наших витрат, а населення не особливо замислювалося про екологію. Це призводило до появи стихійних сміттєзвалищ,  розповідає начальник «Комунального підприємства по благоустрою» Лановецької міської ради Микола Розевик.  У травні 2019 року за допомогою Програми USAID DOBRE в громаді було проведене опитування, в якому 70% мешканців висловилися за покращення системи поводження із ТПВ. Тоді ми приступили до кардинальних змін – від переїзду в нове комфортне приміщення до створення повноцінної системи збору та вивозу відходів.

Понад 1700 контейнерів різного об’єму для збору відходів допомогла купити Програма USAID DOBRE.

Загальний внесок Програми у цей проєкт склав понад 60 тисяч доларів.

Тоді ж громада створила перші майданчики для роздільного збору ТПВ та розпочала роз’яснювальну роботу серед мешканців про збереження довкілля.

У школах навчають дітей екологічній етиці.

Окремо взялися за перегляд тарифу, щоби підприємство більше не працювало у збиток.

Нові типові договори розробили з урахуванням роздільного збору відходів.

– Лановецька громада в межах  Програми USAID DOBRE змогла ефективно організувати вивіз твердих побутових відходів. Ця ініціатива охопила не лише адміністративний центр – місто Ланівці, де система вивезення вже функціонувала, але й інші населені пункти громади, де цей процес лише починався, – розповідає фахівець із управління проєктами та програмами в сфері розвитку громад Програми USAID DOBRE Олег Процик. – Серед ключових факторів успіху відзначу передачу контейнерів у користування домогосподарствам для складування твердих побутових відходів, яка супроводжувалася укладанням договорів на подальший вивіз. Цей підхід показав свою ефективність не лише в Лановецькій, а й в інших громадах Тернопільської області.

Лановецька громада не збирається зупинятися на досягнутому.

У квітні цього року мешканці зазначили, що хочуть і надалі покращувати послугу збору та вивозу ТПВ.

Зараз ланівчани активно розробляють програму, спрямовану на вдосконалення системи збирання та вивезення твердих побутових відходів.

У громаді хочуть максимально охопити цією послугою всі свої населені пункти, а також розробити нові інноваційні стратегії для забезпечення її ефективності.

У планах – розроблення схеми санітарного очищення населених пунктів, які входять до складу громади, облаштування полігону ТПВ та встановлення системи відеонагляду й освітлення на ньому, збільшення кількості спецтехніки та індивідуальних контейнерів.

Маючи за плечима 11 реалізованих проєктів із Програмою USAID DOBRE, Лановецька громада розраховує на подальшу плідну співпрацю й допомогу.

Адже з кожної успішної громади поволі будується велика сильна Україна.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман