TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Кременець – місто жорстокої королеви, яка жила на Замковій горі

Опубліковано: 16.07.2023 20:18
Кременець – місто жорстокої королеви, яка жила на Замковій горі

Це місто, наче дівчину, природа наділила неабиякою вродою. Тому у Кременець часто закохуються. Простий і красивий, без зайвого пафосу але й не без гордості у характері. Бо гордитись Кременець справді має чим…? – пише Пульс Кременця.

Місто у плині століть

У часи Київської Русі Кременець був багатим та перспективним містом. Від монголо-татарів його оберігали війська Данила Галицького. Ймовірно, вже тоді у древньому Крем’янці (стара назва) існувала фортеця. Та, як свідчать історичні джерела, вона була навмисне зруйнована, тобто, розібрана – за однією з умов мирного договору із ханом Бурундаєм.
У час, коли на Волині правили литовці, Кременець перебував у володіннях князів Гедеміна, та пізніше Любарта. А за Сигизмунда місто набуває магдебурзького права. Саме у литовський період дерев’яні укріплення Кременецького замку змінюють на кам’яні.

 

Уже в Середньовіччі Кременець став одним з найбільших міст Волині. Чудово розвинена торгівля та ремісництво. А річка Іква давала можливість тримати кілька водяних млинів.

 

Цікаво, що кременецькі гори, і відповідно й місто, називаються так через кремінь – твердий мінерал, покладів якого багато у місцевості.
Згодом, в результаті Люблінської унії Кременець відійшов до Польщі. Це був час культурного та релігійного росту міста. Та й час остаточного руйнування фортеці. Козацький полковник Максим Кривоніс підійшовши з військом до Кременецького замку, взявши його в облогу. Протягом шести тижнів точилися бої за твердиню, в результаті яких замок повністю зруйнували. І після більше ніколи не відновлювали.Та це не було останньою крапкою в історії Кременецького замку. Його руїни продовжували жити своїм життям. Будучим свідками древньої історії, старим символом міста та цікавим туристичним об’єктом, вони і далі привертають увагу до себе. Саме там, на Замковій горі досі живуть безліч легенд. Пов`язаних найперше з іменем королеви Бони…

Таємниці Королеви, яка жила на Замковій горі

Саме час правління сина короля Сигізмунда І – Августа та його матері Бони вважається найцікавішим періодом в історії Кременця. Події, які відбувались у ті роки, назавжди закарбуються у легендах та переказах.
Королева Бона Сфорца отримує Кременецький замок, разом із довколишніми селами, у подарунок від свого чоловіка. Той, будучи у Кракові, лише час від часу бачить дружину. Тому Бона не надто дбала про дотримання подружньої вірності. Люди розповідають, що «любовні апетити» королеви були настільки великими, що при замку тримали цілий чоловічий гарем. Надзвичайно вродлива, розумна, амбітна та… жорстока жінка. Ця жорстокість овіяна вражаючими легендами, які одна за одною приписують правительці найжахливіші, навіть демонічні риси. Чи було так насправді, чи це лише вигадки, невідомо, та зрозуміло те, що королеву-чужинку явно не любили. За однією з версій, саме вона зжила зі світу двох своїх невісток, родове походження яких не відповідало її політичним планам.

 

Померла Бона Сфорца, за однією із версій, від отруєння, заподіяного власним лікарем за наказом Габсбургів. Спочиває королева у своєму князівстві в місті Барі в Італії.Кажуть, покидаючи Кременець, Бона так і не вивезла всіх своїх скарбів до Італії. Тож легенди про те, де вони заховані досі переказують місцеві. За однією із версій, багатство королеви може знаходитись у колодязі, що посеред замкового двору. Глибиною 90 метрів, він ні на краплю не заповнений водою. Цікаво, що на 25-у метрі були знайдені п’ять загадкових щаблинок, але ніякого входу не було. На глибині 40 метрів знаходився також грот, але що у ньому – нікому не відомо. Насправді королева Бона добре дбала про Кременець, який за її правління суттєво розбагатів та розрісся. Укріпила королева й замок.

 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман