TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Борщівський самородок Максим Вадовський: як хлопець з сільської команди доріс до клубу Української Прем’єр-ліги

Опубліковано: 03.05.2023 22:18
Борщівський самородок Максим Вадовський: як хлопець з сільської команди доріс до клубу Української Прем’єр-ліги

У цьогорічній Лізі чемпіонів Тернопільщині бере участь «Нічлава» з села Жилинці, що на Борщівщині. Пересічним любителям футболу назва цієї команди і населеного пункту, який вона представляє практично нічого не скажуть.

Однак є один цікавий нюанс – в одному з найвіддаленіших сіл футбольного Тернопілля народився хлопчина Макс Вадовський, котрий без базової спортивної освіти зумів пробитися у команду Української Прем’єр-ліги. Кілька днів тому Максим підписав свій перший дорослий професійний контракт з рівненським «Вересом». Ба, більше, він уже п’ять разів був у числі запасних на матчах УПЛ. Маємо сподівання, що у ближчий час Вадовський дебютує у найсильніший лізі України. Сьогодні ж наша розповідь про цього молодого самородка, який зробив фактично себе сам. Можливо, прикладом Максима надихнуться й інші гравці не лише «Нічлави» з Жилинців, а й подібних маленьких футбольних команд Тернопільської області і своєю самовідданою працею на тренуваннях та самовіддачею в матчах зможуть досягнути ще більших футбольних вершин.

«Не відвідував футбольної секції, тому що не було такої можливості»

– Максиме, ти відомий вузькому колу шанувальників футболу Тернопільщини. Розкажи про себе детальніше. Коли і де народився?

– Народився я 12 серпня 2003 року в маленькому селі Жилинці, того часу Борщівського району, де проживає не більше 350-400 людей!

– Чи мали батьки відношення до спорту й футболу зокрема?

– Тато займався футболом, грав у чемпіонаті Тернопільської області. Також брат тривалий час виступав на досить хорошому рівні. У загальному в нас футбольна сім‘я!

– У дитинстві ти одразу вирішив, що футбол має стати справою твого життя, чи, як більшість дітей, відвідував різні секції, а потім зупинився на футболі?

– На вулиці з друзями почав ганяти м’яча ще з початкових класів. Вирішив, що мені подобається футбол десь у 7-8 класі, до цього взагалі не відвідував секції, тому що не було такої можливості. Але у мене є старший брат, який завжди брав мене на тренування з собою, з ним я отримав футбольну базу.

– Тобто ти не відвідував жодної спеціалізованої спортивної школи, а футбольні ази здобував фактично сам на сільському стадіоні села Жилинці?

– Так, це правда. Сам або з братом займався на стадіоні у селі, також багато грав з друзями з села, ми часто збирались і грали між собою.

«Активно спостерігав за НК «Вересом», одразу вирішив, що буду їхати туди на відбір»

– Яким був твій шлях до клубу УПЛ?

– Шлях був насправді не довгий. Спочатку пройшов відбір у Тернопільський спортивний ліцей. Одразу ж на відборі запропонували грати за ДЮСШ (Тернопіль). Один сезон я пограв за Тернопіль, потім вирішив спробувати пройти відбір у львівські «Карпати». Він був успішний, також там пробув рік. Однак зіграв за тамтешню команду тільки одне коло, адже почався коронавірус і всі змагання призупинили. Літом залишився тренуватись на базі «Карпат» з командою, яка мала стати «Рухом» (U-19). І вже новий сезон почав виступати за «Рух». Це був дуже хороший досвід, адже довелося пограти з сильними гравцями. У цій команді я набрав хорошу форму. але на наступне коло вирішив розірвати контракт через те, що мав мало ігрової практики. Тоді тренер запропонував піти у ФК «Львів», пройшов з ними збори, але заявити мене не встигли і я вирішив, що мені потрібна ігрова практика. Брат Андрій зв‘язався з тренером з Чорткова, адже він декілька років назад грав з ним саме у місцевому «Кристалі». Також плюс був у тому, що це близько від моєї домівки. За чортківську команду виступав на першу лігу ДЮФЛ України (U-19) та у вищій лізі чемпіонату Тернопільської області. Тоді вже активно спостерігав за НК «Вересом», одразу вирішив, що буду їхати туди на відбір. У перший день відбору мене взяли і від того часу вже новий сезон почав грати за «Верес» (U-19). А далі мене почали поступово залучати на тренування з першою командою і недавно запропонували контракт на 3 роки, який я підписав. Це, якщо коротко…

«Коли виступав за команду свого рідного села – отримав певний досвід та ігрову практику дорослого футболу»

– Доводилося чути, що ще не маючи й 15-ти років ти вже виступав за ФК «Нічлава» (Жилинці) у чемпіонаті Борщівського району. Пригадай, як у такому ранньому віці грати з дорослими дядьками?

– У цьому віці я взагалі не мав досвіду гри навіть на такому рівні, як район. Було важко на перших порах, однак потім звик і все було нормально.

– Як пройшов перехід від дитячо-юнацького до дорослого футболу, адже для багатьох він є безболісним і чим був корисним саме виступ у дорослу команду з Жилинців?

– Думаю, що я отримав певний досвід, коли виступав за команду свого рідного села, тому що будь-яка ігрова практика вона важлива. Для мене перехід у дорослий футбол був не дуже важким.

– Після 9-го класу ти поступив до Тернопільського педагогічного ліцею. Хто порекомендував тобі вступити саме до цього навчального закладу і наскільки плідним було те навчання, насамперед у плані футбольного зростання?

– Велику роль зіграв мій рідний брат Андрій, він навчався в цьому ліцей і в нього були хороші успіхи у футболі. Це дало мені певний стимул, тому я вирішив, що хочу теж туди поступити і розвиватись у футболі. Тому дякую йому, а також батькам, які допомагали в усьому.

– Навчаючись, паралельно ти став виступати за тернопільську ДЮСШ у Дитячо-юнацькій футбольній лізі України. Саме там ти спробував свої сили у суперництві з іншими футбольними школами України. Чим запам’яталися для тебе саме ці змагання?

– Звичайно, запам‘ятались, бо до цього я взагалі не знав, що такі змагання проводяться. Нові команди, нові враження, нові знайомства, для мене це все було вперше.

– Хто з тренерів на юнацькому рівні найбільше тобі допоміг у зростанні майстерності – наставники ліцею Василь Івегеш та Анатолій Назаренко, чи тренери ДЮСШ Валерій Дорошенко та Тарас Соломчак?  

– Спершу дякую Василю Петровичу Івегешу та Анатолію Петровичу Назаренку, що відібрали мене у ліцей. Однак під їхнім керівництвом я мало тренувався, тому, думаю, більший вклад у мій розвиток внесли тренери ДЮСШ Тарас Соломчак та Валерій Дорошенко, їм дякую за це.

«Через те, що отримував мало ігрової практики, розірвав контракт з «Рухом»

– Після Тернополя твоя дорога пролягла до Львова, де спершу ти виступав за юнацьку команду «Карпат», а потім «Руху». Чому не затримався в цих колективах, адже від них можна було легше потрапити на олівець тренерам серйозних клубів?

– Думаю через те, що тренер не так довго знав мене, як інших своїх гравців з якими він вже дуже довго працював, відповідно довіряв їм набагато більше. А також, через те, що отримував мало ігрової практики. Саме тому й вирішив розірвати контракт та шукати команду, де я б міг постійно грати.

– Так сталося, що в 2021 році ти повернувся на Тернопільщину і став виступати за чортківський «Кристал», як у ДЮФЛ (U-19), так і в чемпіонаті області. Особисто для тебе це був крок назад, чи все так його потрібно було пройти, щоби зробити два кроки вперед і отримати запрошення з НК «Верес»?

– Спершу думав, що це все-таки крок назад, але після того, як вже потрапив у «Верес», зрозумів, що його треба було пройти, щоби бути там, де я зараз.

– В юнацькі роки тренери тебе використовували на різних позиціях, чи ти одразу і постійно виступав на твоїй теперішній позиції у півзахисті?

– Майже завжди грав на флангах півзахисту, інколи діяв на позиції нападника, і декілька разів на місці лівого захисника.

«Найголовніше – це командна перемога, голи відходять на другий план»

– Коли в липні 2021 року вперше підписав контракт з НК «Верес», особисто це не стало для тебе несподіванкою?

– Щоб грати у чемпіонаті України (U-19) потрібно було підписати контракт. Я знав про це, тому для мене це не було несподіванкою

– Сезон-2022/23 однозначно можеш записати собі в актив, він ще не завершився, а в чемпіонаті України (U-19) ти у 20 матчах відзначився 5 забитими м’ячами, при цьому чотири з них (один дубль у ворота харківського «Металіста») забив у 2023 році. Подібної результативності в тебе не було навіть у ДЮФЛ…

– І справді, я мало забивав у ДЮФЛ, тому цей сезон мені точно запам‘ятається. Сподіваюсь на цих 5 м’ячах не зупинюсь та продовжу приносити користь команді, хоча найголовніше – це командна перемога, голи відходять на другий план.

– Кілька днів тому керівництво рівненського клубу продовжило з тобою контракт ще на 3 роки. Чи не стало це для тебе несподіванкою?

– Те, що «Верес» вирішив продовжити зі мною контракт ще на 3 роки з покращеними умовами – для мене було великою несподіванкою, Але це ще нічого не означає, бо контракт можна і розірвати, тому потрібно далі плідно працювати, щоби залишитись у Рівному.

– Чи доводилося вже працювати під керівництвом головного тренера «Вереса» Юрія Вірта, чи поки працюєш з наставниками рівненської команди U-19?

– З початку цього сезону дуже часто працював під керівництвом Юрія Вірта. Після зимової відпустки майже завжди тренуюсь з основною командою «Вереса», а також крайні п’ять матчів потрапляв до заявки на матчі УПЛ.

«Дуже чекаю на дебют у Прем’єр-лізі»

– Ти вже в 5 матчах був у заявці основи «Вересу» на матчі Премєр-ліги, правда ще не дебютував. Мабуть, хвилюєшся і дуже чекаєш цієї знакової для будь-якого футболіста події?

– Звичайно, що дуже чекаю на дебют, сподіваюсь він відбудеться якомога швидше. Також, думаю, що буду хвилюватись перед виходом на футбольне поле, це буде особливий момент у моєму житті!

– На відміну від інших клубів України, «Верес» має абревіатуру НК – народний клуб, а не ФК (футбольний клуб). Особисто ти відчуваєш, у чому ця «народність» «Вереса».

– Думаю, що в цьому є своя фішка, наприклад, зараз «Верес» серед вболівальників найвідвідуваніший клуб УПЛ і це відчувається на матчах та підтримці нашої команди.

– На початку цього року Народний клуб «Верес» оголосив доволі дивний, як на мене, конкурс, переможець якого їздив з основною командою на тренувальні збори до Туреччини і за його підсумками навіть підписав професійний контракт з клубом. Оскільки ти знаходишся в середині рівненської команди, розкажи трішки про цей конкурс і чи справді саме таким чином можна стати гравцем клубу УПЛ?

– Все, що показували на Ютубі про цей відбір, так воно і було. Кожен футболіст міг приїхати, спробувати свої сили і показати себе. Тим більше на всіх відборах були тренера «Вереса» і особисто Юрій Вірт.

БЛІЦ-ОПИТУВАННЯ

 Чи є у тебе футбольна мрія?

– У кожного футболіста є футбольна мрія, така як отримати виклик у збірну України, або потрапити у топ-клуб Європи. Без мрії – тобі немає чого добиватись у футболі.

– Маєш команду, за яку вболіваєш?

– Так, це «Реал» (Мадрид).

– Чи був у дитинстві футболіст, на якого рівнявся?

– В дитинстві рівнявся на Кріштіану Роналду.

– Багатьом цікаво дізнатися, чим харчуються футболісти, адже постійно мають тримати себе у формі і слідкувати за своєю вагою?

– За харчуванням слідкують лікарі, тренера, футболісти їм довіряють. Там немає нічого надзвичайного, харчі такі ж, як споживають пересічні громадяни.

– До речі, на сайті НК «Верес» вказано, що твоя вага всього 63 кілограми, що для зросту 177 см є трохи малувато. Чи не є для тебе це проблемою в боротьбі з більш фізично потужнішими суперниками?

– Для мене немає жодного дискомфорту у боротьбі з більш масивними суперниками. Навпаки, з меншою вагою мені легше працювати на швидкості, корпусом теж граю непогано тощо.

– Футболісти  зазвичай люди забобонні. Чи є у тебе якісь традиції, яких намагаєтесь дотримуватись до, під чаc чи після матчів?

– В мене немає жодних забобон чи традицій перед матчем, просто максимально якісно розминаюсь і концетруюсь на грі.

– Максиме, дякую за розмову і бажаю тобі успішної футбольної кар’єри та якомога швидшого дебюту в УПЛ?

– Дякую Вам за можливість розказати свою історію. Та, користуючись нагодою, хочу подякувати нашим героям, ЗСУ, завдяки яким ми можемо грати у футбол! Слава їм і слава Україні!


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман