TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

В Чорткові придумали, як менше платити за опалення

Опубліковано: 24.01.2021 17:52
В Чорткові придумали, як менше платити за опалення

Як заощадити на опаленні? Таке питання ставила собі чи не кожна українська сім’я, бюджетні і комерційні організації. Регулярне здорожчання газу й інших енергоносіїв змушує щоразу шукати вихід. Встановлення індивідуального опалення не завжди можливо і не завжди вигідно. Які ж є шляхи термомодернізації, відтак економії на платіжках?, – повідомляє Територія конструктиву

На прикладі одного з будинків Чорткова ми розповімо про те, як заощадити на опаленні за допомогою державної програми енергозбереження “Енергодім”, щомісяця виплачуючи невелику суму з сімейного бюджету. Будинок по вулиці Коновальця, 2 у Чорткові – звичайна “хрущівка” на 68 квартир. П’ятиповерхівці 60 років й вона давно потребувала ремонту. Історію термомодернізації будинку розповіла голова ОСББ Лариса Бойчун.

– На час створення ОСББ в будинку були обдерті стіни і слабенькі комунікації. І я, як голова ОСББ, розуміла, що рано чи пізно мені доведеться ці проблеми вирішувати, – розповідає Лариса Бойчун. – Я розуміла, що своїми силами ми це не зробимо, оскільки більшість мешканців – люди незаможні.

Пані Лариса почала відвідувати тренінги для голів ОСББ і цікавитися програмами, які допомагають заощаджувати. Програму “Енергодім” презентували у Чорткові.

– Найскладніше було загітувати мешканців, – продовжує пані Лариса. – Це був тривалий процес. Протягом трьох місяців я ходила по квартирах, зустрічала на вулиці, переконувала, говорила, просила. Багато мешканців, особливо пенсіонери, боялися самого слова “кредит”. Але мені вдалося переконати, мені повірили, бо за 4 роки ми таки дещо зробили в будинку і мешканці розуміли, що це треба робити за свої кошти. 

Спочатку зробили збори, на яких вирішили, що візьмуть участь у проєкті. Насамперед треба було провести енергоаудит будинку, який коштував 16 тисяч. Коли заявку затвердили, Фонд повернув 11 200 грн.(70%), тому з квартири вийшло лише по 65 грн.

Наступний крок – проєктно-кошторисна документація. Вона коштувала 52 тисячі гривень, з яких 36 тисяч повернув Фонд. Отже, документація коштувала кожній з квартир 214 грн.

Початок робіт запланували на травень, через пандемію розпочали у липні.

– Я взяла кредит у банку на 1 200 тис. грн. і підрядник розпочав роботу, – розповідає Лариса Бойчун. – На кінець жовтня у нас були утеплені стіни і дах. На даху у нас два шари пінопласту і цементна стяжка. Те ж на стінах – пінопласт, сітка, різні прошарки, зверху будинок естетично оформлений. Навколо вікон – мінеральна вата. Між другим і третім – пожежний пояс. 

Весь ремонт коштував 3 550 тис. Якщо розкинути 30% на всі квартири, на однокімнатне помешкання однарозова виплата становила б 13 000 грн, на двокімнатне – 15 000 грн. і на трикімнатне – 17 000 грн. Суму розкинули на 10 років, зважаючи на тих, кому важко одразу заплатити таку суму. Вийшло по 8 грн. за квадратний метр житла, тобто 250 грн. на місяць з однокімнатної квартири, 350 з двокімнатної, 450 з трикімнатної.

– Ми вже по виплатах бачимо, що нас це окупиться за 5-6 років, – каже пані Лариса.

 

У платіжках за листопад – відчутна економія. Дехто зекономив до 50 кубометрів газу.

– Моя сусідка з кутової квартири ходила мало не у верхньому одязі, тепер вона ходить у кофтині, в її платіжці за листопад на 50 кубів менше, але вони ще й комфортніше почуваються, – ділиться Лариса Бойчун.

За наданий банком кредит ОСББ, звісно ж, повинне заплатити відсотки, але 70% цієї суми погодилась покрити Чортківська міська рада.

Вигода від програми “Енергодім” – очевидна, адже 70% покриває Фонд енергоефективності.

– Мешканці говорять, що грошей немає на реалізацію таких проєктів, -говорить регіональний радник в Тернопільській області проєкту IFC з підтримки Фонду енергоефективності України Михайло Мельник. – Гроші є. Просто питання в тому, чи заплатити частину тих грошей на модернізацію свого майна. чи платити теплопостачальній компанії. Вибір за власниками. Проєкт IFC з підтримки Фонду енергоефективності допомагає через донорів співввласникам багатоквартиних будинків модернізувати свої будинки. Вони отримують від Фонду безкоштовну консультацію, як щонайкраще пройти цей шлях. Ми беремо участь у зборах мешканців, буквально ведемо за руку через всі етапи.

– Термомодернізація – це не тільки комплекс технічних робіт, це цілий ряд важливих питань, які потрібно вирішити співвласникам – від документації до комунікації між собою до прийняття рішень. Це пік діяльності ОСББ. Але щоб дойти до того піку, ОСББ повинні пройти дуже складний шлях – від створення і налагодження нормальної діяльності до співпраці з Фондом енергоефективності. Наш проєкт якраз покликаний цей шлях разом з ними проходити. Ми консультуємо ініціаторів створення об’єднань, ми навчаємо вже діючих, возимо за межі діючих, щоб вони відчули, як працюють успішні ОСББ по Україні. Але далеко не всі ОСББ, які є на карті області, готові до такої співпраці. І наше завдання якраз збільшувати їх кількість, навчати, організовувати, щоб шлях від створення до програми “Енергодім” не розтягувався на роки, – зазначає регіональний координатор Програми розвитку ООН з досягнення цілей сталого розвитку в Тернопільській області Ігор Стефанів.

5 ОСББ на Тернопільщині уже підписали грантові угоди на 24,7 млн гривень з Фондом енергоефективності. Невдовзі програмою скористаються мешканці двох будинків у Чорткові, двох у Тернополі і одного у Білокриниці Кременецького району.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман