TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

В Теребовлі талановиті майстрині створюють унікальні ялинкові іграшки (Фото)

Опубліковано: 13.12.2020 22:23
В Теребовлі талановиті майстрині створюють унікальні ялинкові іграшки (Фото)

Новий рік та Різдво важко уявити без ялинки. Зелена красуня, прикрашена яскравими скляними кульками, милими ангеликами, звірятками та вогниками гірлянд створює особливий святковий настрій в оселі. Як же з’являються на світ ялинкові прикраси? Який шлях проходять вони, щоб потрапити на полиці крамниць, а згодом у наші домівки? – пише сайт Позитивних новин.

У містечку Теребовля на Тернопільщині вже 15 років успішно працює ТЗОВ «Орбітал», яке щороку виготовляє сотні тисяч ялинкових іграшок і успішно продає їх не лише в Україні, а й за кордоном. Вироби теребовлянських майстринь охоче купують у Польщі, Німеччині, Угорщині, Франції, Італії, США, Канаді та багатьох інших країнах світу. У пошуках новорічної казки і святкового настрою журналістка «Нашого ДНЯ» вирушила у Теребовлю і на власні очі побачила, як народжуються ялинкові іграшки.

“70% продукції експортуємо за кордон”

У Теребовлі традиції виготовлення новорічних прикрас дуже давні – колись тут була одна з трьох найбільших в радянському союзі фабрик ялинкових іграшок. Вона не пережила кризи 90-х, але після закриття залишилося багато чудових фахівців, які добре зналися на цій справі. У 2003 році у містечку заснували ТЗОВ «Орбітал» – сучасне підприємство, яке об’єднало у собі досвід, традиції та сучасний підхід до роботи.

– Підприємство заснував мій батько, – розповідає директор ТЗОВ «Орбітал» Олександр Дзюбан. –  Згодом передав справу нам із сестрою. Добре пам’ятаю розмову, під час якої з’явилася ідея відродити виробництво іграшок у Теребовлі. Ми планували, зважували всі ризики і таки спробували. Відразу налагодили співпрацю із закордонними покупцями. Першу іграшку, яку виготовили, продали не для України, а за кордон. Сьогодні 70% продукції експортуємо, а 30% реалізовуємо на українському ринку. Більше співпрацюємо з оптовими продавцями, адже це запорука вчасного розрахунку за продукцію і стабільних доходів.

На Тернопільщині талановиті майстрині створюють унікальні ялинкові іграшки (ФОТО), фото-1

Ялинкові пркраси виготовляють весь рік

Багато людей вважають, що фабрика іграшок працює лише перед святами, насправді ж робота тут кипить весь рік

– Після зимових свят ми зустрічаємося – обговорюємо модні тренди на ринку, обмінюємося ідеями, – додає Олександр. – Також разом із сестрою Анною їздимо на виставку «CHRISTMAS WORLD» в Франкфурт-на-Майні, щоб стежити за новітнім тенденціями. Перші закордонні замовлення отримуємо вже в березні, а планові відправки продукції розпочинаються у травні. Натомість українські виставки ялинкових прикрас відбуваються аж у вересні. Тому у виробників залишається мало часу, щоб виконувати замовлення українських покупців.

У ці дні на фабриці запаковують останні замовлення. Попереду свята і заслужена відпустка для працівників, які сумлінно працювали весь рік, створюючи новорічну казку для тисяч сімей. Олександр Дзюбан запрошує мене на екскурсію виробництвом.Все починається із скляної трубки…

На Тернопільщині талановиті майстрині створюють унікальні ялинкові іграшки (ФОТО), фото-2

Все починалося із скляної трубки…

Магічний процес створення іграшки починається із звичайнісінької скляної трубки. Її нагрівають на вогні і видувають необхідну форму. Насправді, це фантастичне видовище. В одну мить конус перетворюється на кульку або ж фігурну верхівку для ялинки. За день пані Марія може видути 200-240 кульок

– Як вам це вдається?, – запитую.

– Я вже працюю 42 роки, – розповідає працівниця цеху пані Марія. – Не боялася цієї роботи – було цікаво. Головне хотіти навчитися і мати гарного вчителя. Звичайно, і обпікалася, і розбивала, і криві кульки виходили. То така справа, що коли її не любиш, то нічого не вийде.

Готові кулі відправляють на посрібнення.

– Раніше ще у радянські часи скляні кулі металізували ззовні – це було неефективно, адже під час транспортування покриття пошкоджувалося, – розповідає пан Олександр. –  З часом цей процес вдосконалили. Тепер ми посріблюємо скляну кулю зсередини за рахунок двокомпонентного розчину срібла. Це так звана реакція срібного дзеркала – завдяки цьому отримуємо глянцевий блиск і насичений колір виробу.

Після посрібнення кульки потрапляють у цех фарбування. Для цього використовують лакофарбові суміші на основі природних полімерів. Кольорова гама сучасних матеріалів надзвичайно велика – тільки червоного кольору є понад 60 відтінків. Після висихання іграшки передають у цех художнього декорування. Тут панує атмосфера казки.

– Малюнок наношу гуашшю поступово – кожен елемент окремо, – розповідає Уляна Козак. – Далі посипаю блискучою присипкою і декор іграшки готовий.

– Дуже приємно, коли покупці приїздять і дякують нам за іграшки, – розповідає Слава Гладка із села Острівець Теребовлянського району. – Тоді відчуваємо, що наша праця приносить людям радість. Люблю свою роботу за творчість, позитивні емоції і гарну атмосферу.

На Тернопільщині талановиті майстрині створюють унікальні ялинкові іграшки (ФОТО), фото-3

Продукція якісна та екологічна

В асортименті «Орбіталу» – 300 різновидів іграшок, які задовольнять найрізноманітніші побажання покупців.

– Стараємося, щоб кожна людина знайшла прикрасу, яка їй сподобається, – додає Анна Дзюбан – Виготовляємо кулі різного діаметру, формові іграшки – подаруночки, дзвіночки, цукерки, Санта Клауси.  Однак дизайн, який популярний за кордоном, зовсім не до душі українцям. Тому для українського ринку готуємо іншу продукцію. В останні роки все частіше до нас звертаються дизайнери інтер’єру – вони замовляють продукцію для створення новорічних композицій, вміло використовують у святковому оформленні осель. Закупили обладнання і вже з лютого будемо виготовляти брендовані прикраси з логотипами різних фірм, назвами міст, фото.

Цікаво, що 80% сировини, яку використовують для виготовлення іграшок, імпортують з-за кордону.

– Скляні трубки, лакофарбові суміші, розчин срібла, матеріали для декору  – все купуємо в Європі, – зазначає Олександр. –  Ці матеріали мають всі сертифікати якості, тому за екологічність і безпечність наших виробів не переживаємо.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман