TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

10 цікавих фактів про Зборів

Опубліковано: 07.12.2020 17:44
10 цікавих фактів про Зборів

Одне з найгарніших міст Тернопільщини – Зборів. Край славиться мальовничою природою та цікавою історією, а тому щороку приваблює тисячі туристів, – пише Тернополіс.

Аби це підтвердити, пропоную вам цікаву добірку. Отже, поїхали:

  1. Місто – одне з найстаріших на Тернопільщині. Офіційно датою заснування вважають 1166 рік. Проте під час археологічних розкопок знаходили предмети, що належали значно давнішим поселенням, а саме, часів палеоліту.
  2. Дві назви. До 1241 року місцину називали Верхостав. Лише потім поселення перейменували у Зборів. Хоча говорять, що у 1241-му Верхостав вщент зруйнували монголо-татари. На тому місці через деякий час звели нові будинки та замок, які й охрестили Зборовом. Тобто, ніби це два різні населені пункти.
  3. Досі не відомо, хто збудував місто. За першою версією, заснували поселення шляхтичі Зборівські з Великопольщі. За другою – землю купили Львівські магнати, які й створили однойменне село.
  4. Є дві версії походження назви Зборів. Так, деякі науковці вважають, слово походить від «збор-збар-збір». Так у давнину говорили про місця, де люди ховалися від нападів ворога. Інші вчені кажуть, назва пішла від слова «забор» у значенні «укріплення», «огорожа».
  5. Зборівська битва. Так, поблизу міста у серпні 1649-го Богдан Хмельницький з козаками та союзниками під проводом хана Іслам-Гірея ІІІ вийшов проти Яна ІІ Казимира та польської армії.
  6. Мультинаціональне місто. Свого часу в Зборові проживали не лише українці. Як стверджують науковці, тут жили євреї, поляки, й навіть татари та інші національності. Сьогодні ж у місті переважна частина населення – етнічні українці.
  7. Зборівчани захопили Москву. Щоправда, у складі українсько-польської армії в 20 червня 1605-го. Річ у тім, що військо зупинялося у Зборові 15 вересня 1604 року. Тоді до лав армії приєдналося понад два десятки місцевих юнаків.
  8. Зборів та Червоний Хрест. З листопада 1918 до липня 1919-го місто стало центром повіту ЗУНР. Тоді тут за ініціативи Червоного Хреста створили харчовий пункт. Волонтери останнього проводили провізію в 45 сусідніх населених пунктах.
  9. Власне гетто. За часів Другої світової війни німці винищили майже всіх євреїв, які проживали на території Зборова. Згодом – 1 грудня 1942-го – тут створили гетто, у яке помістили понад три тисячі євреїв. 9 квітня 1943 їх усіх розстріляли. Вбивства тривали до 5 червня того ж року.
  10. Вісім некрополів. У Зборові пам’ятають загиблих та вшановують їх. Так, у місті є вісім братських могил та одна індивідуальна.

До слова, у Зборові навчалася відома артистка України, колишня міністр культури та нардеп Оксана Білозір.

Христина СЛОТА


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман