TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Кліматолог назвала причину погодних аномалій в Україні: трапляються кожні 30 років

Опубліковано: 11.06.2020 11:40
Кліматолог назвала причину погодних аномалій в Україні: трапляються кожні 30 років

Погодні зміни в Україні пов’язані з глобальними світовими процесами.

Кліматолог пояснила погодні аномалії, які відбуваються в Україні останнім часом. Після рекордно теплої осені й такої ж зими українців збентежила нетипово холодна весна, яка на кілька тижнів зрушила прихід метеорологічного літа в Україну.

Світлана Бойченко, доктор наук, провідний співробітник Інституту геофізики НАН України розповіла, що клімат у світі змінюється циклічно, приблизно кожні 30 років. Тому фахівці роблять висновки про ті чи інші глобальні кліматичні зміни не по кожному року конкретно, а з цілого періоду. І вплив на такі зрушення надають, за словами кліматолога, вулкани, і океани.

При цьому в нинішньому відтинку часу варто очікувати різких погодних змін, пише rbc.ua.

“Ми будемо деякий час жити в “погодних гойдалках” – різкі зміни погодних умов від холодних до теплих, від вологих до сухих. Літо може бути несподівано прохолодне, затяжне, дощове”, – говорить вона.

У Всесвітній метеорологічній організації оцінюють кліматичні зміни протягом останніх 30-літніх відрізків. Виходячи з них, можна зробити висновок, що зараз проходимо “максимум потепління”.

Але до 30-40-х років ситуація знову зміниться, і на тлі загального потепління буде відбуватися спад. А до 2060-2070-х років хвиля знову піде вгору. Річ у тому, що відповідно до ряду гіпотез, ці хвилі формуються вулканічною діяльністю та океанами.

Так, коли вулкани вивергаються на висоту 20-25 кілометрів, стратосфера забруднюється газами, попелом і різними викидами. Наприклад, оксид сірки SO2 в стратосфері призводять до утворення сульфатних аерозолів, які можуть бути там до декількох років, виконуючи роль антипарникових компонентів.

Вчені помітили, що після потужних вивержень вулканів в екваторіально-тропічній зоні на планеті спостерігається похолодання. Якщо ж вулкан вивергається ближче до полюса, особливо він не впливає на глобальні зміни клімату – тільки локальна дія.

Що стосується океанів, Світлана Бойченко каже, що в їх водах “зашиті” парникові гази (вуглекислий газ, метан, закис азоту), і при підвищенні температури океан, викидаючи додатково парникові гази в атмосферу, здатний посилювати атмосферний парниковий ефект, приводячи до потепління. І навпаки, при похолоданні океан “забирає” і тримає ці гази у своїх водах. Таким чином, похолодання ще більше посилюється.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман