TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Ефект пружини: Експерти попередили про різке падіння гривні

Опубліковано: 03.01.2020 13:27
Ефект пружини: Експерти попередили про різке падіння гривні

Гривня тримає курс на зміцнення: попри різкий стрибок долара та євро перед самим Новим роком, у першій половині 2020-ого національна валюта знову дорожчатиме – такий прогноз озвучив прем’єр Олексій Гончарук.

З такими очікуваннями погоджуються і незалежні експерти, які мають власні застереження, – зазначають Патріоти України.

Гривня дорожчала швидше за всі світові валюти – у 2019 році вона встановила світовий рекорд, зміцнившись майже на 15%. Причинами експерти називають жорстку монетарну політику Нацбанку та 4,5 мільярди доларів, які уряд залучив від продажу облігацій у гривні приватним інвесторам. Валюти на ринку додали і політики – на двоє виборів впродовж року вони витратили близько 2 мільярдів доларів. А восени на боці гривні зіграв врожай, який теж приніс чималу валютну виручку.

Та самі експортери від міцної гривні й зазнали збитків. Аграрії, які сіяли, коли долар коштував 27 гривень, продавали врожай вже за курсом 24. Так само 10-15% заробітку втратили металурги, харчовики, недоотримала будівельна галузь, адже житло здорожчало у валюті на та самі 15%. Та ще й утворилась 2-мільярдна діра в бюджеті, а уряд отримав проблеми з виплатами.

У Нацбанку стверджують: переваги від міцної гривні – вагоміші. Вона стриножила інфляцію, збільшила зарплати українців у валютному еквіваленті, а отже, призупинила відтік заробітчан. І ще – суттєво скоротила державний борг, який сьогодні становить менше 50% ВВП. У першому півріччі гривня, найімовірніше, зростатиме далі – надто, якщо Україна таки отримає чергову позику від МВФ.

Однак це не триватиме вічно. Платою за зміцнення грошей може стати ефект пружини: несподівано різке падіння національної валюти. “Іноземці завели сюди 4,5 мільярди доларів, але це спекулянти: вони прийшли, вони заробили 30-40% річних, гривня зміцніла, відсоткові ставки впали. Вони дивляться: ну, все, час іти. І тільки питання, коли вони почнуть іти. Це почнеться влітку, а може, й раніше. І ми отримаємо миттєве, різке ослаблення гривні”, – вважає Найман. Та принаймні у найближчі місяці експерти потрясінь не очікують. І кажуть, що раніше, ніж пружина вистрелить, можемо побачити долар і по 22 гривні.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман