TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Нові купюри, куди подіти старі гроші і попередження Нацбанку

Опубліковано: 22.12.2019 11:13
Нові купюри, куди подіти старі гроші і попередження Нацбанку

В обіг вводяться нові 5 і 50 гривень. Українцям показали нову монету і купюру, які введені в обіг вже 20 грудня.

У п’ятницю в українських банках з’явилися нові гроші: монета номіналом 5 гривень і оновлена ​​купюра в 50 гривень. У Нацбанку відзначили, що введення монети пов’язано з економією, а нової купюри – з захистом від підробок, – пише Бізнес Компаньйон.

Зокрема, представники НБУ відзначили, що тривалість життя монет в кілька разів вище, ніж паперових купюр дрібних номіналів.

«Монети звертаються близько 20-25 років. Зате банкноти номіналами 5 гривень можуть звертатися незначний проміжок часу – в середньому один-два роки, тому банкноти потрібно щорічно друкувати, обробляти і зберігати. У той же час обіг монет вимагає від держави значно менших зусиль і коштів », – пояснили в Нацбанку.

Представники регулятора підкреслили, що українцям не потрібно буде спеціально обмінювати паперові 5 гривень на монети: старі купюри будуть замінюватися монетами поступово і зникати у міру природного зносу.

У свою чергу, нові 50 гривень за дизайном будуть схожі на інші паперові купюри нового покоління номіналами 20, 100, 500 і 1000 гривень. Їх дизайн буде схожий на попередні варіанти, але при цьому банкноти будуть відрізняться посиленим захистом.

«Зокрема, покращена рельєфність елементів друку, в тому числі елемента для людей з вадами зору. Змінено і вдосконалені ультрафіолетова і інфрачервоний захист, серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків і розташований вертикально уздовж правого краю зворотного боку банкноти », – розповіли в НБУ.

Заміна старих купюр буде також відбуватися поступово: нові будуть вводитися в обіг паралельно з ними.

Раніше ми писали про те, що з п’ятниці, 20 грудня, дрібницею стануть і 5 гривень. А в наступному році з’явиться і монета в 10 гривень.

У Національному банку кажуть, що цей крок допоможе заощадити державі близько 1 млрд грн ($ 41 млн), які витрачаються на їх друк.

Відзначається, що монети «живуть» близько 20-25 років, тоді як банкноти номіналом 5 і 10 гривень – в середньому рік-два.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман