TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Священик: «Справжній піст – це піст духовний»

Опубліковано: 18.03.2019 15:03
Священик: «Справжній піст – це піст духовний»

Піст – це час покаяння, посиленої молитви і духовних подвигів. Деяким людям здається незрозумілим, як можна провадити піст без смутку, без печалі. Але людина, яка має живий зв’язок з Церквою та її відправами, чекає посту з любов ю і нетерпінням. Вона прагне до нього, як до джерела живої води в пустелі, як до захистку, де можна знайти тишу і зазирнути в себе самого, щоб перевірити чи все гаразд у її власному житті, виявити все те, що заважає духовному зростанню християнина.

Із зовнішньої сторони піст полягає в тому, що ми обмежуємо себе в їжі, відмовляємось цілком від багатьох різновидів її, що витончують смак і обтяжують тіло. В ці дні в храмах чути покаянні сумні наспіви. Довшими стають відправи, – пише tenews.org.ua. Частішими – поклони, меншає світла, з ікон знімаються ясні прикраси. Все це, здавалося б, повинно стомлювати тіло і пригнічувати настрій людини. І для тих, хто не зрозумів духовного змісту посту він завжди обтяжливий. Необхідно зважити на внутрішній зміст посту, зрозуміти його високу духовну мету, усвідомити користь, яку піст подає душі. І тоді полюбимо його, тоді він стане бажаним подвигом, що подає радість і втіху.

Справа в тому, що піст тілесний сприяє посту духовному. Святий Іван Золотоустий говорить: «Хто обмежує піст самим стримуванням від їжі, той дуже безчестить його. Не тільки уста мають постити, ні, нехай постують і око, і слух, і руки, і ноги, і все наше тіло».

Чого варте те, що людина боятиметься з’їсти  щось скоромне, але гнівом і ненавистю в той же час тривожитиме душу ближнього свого? Яка користь від посту, якщо очі будуть потьмарені заздрістю і пожадливістю, якщо вуха насолоджуватимуться слуханням чогось суєтного або спокусливо-порочного? Не буде віруючій людині ніякої користі від посту, якщо язик її не перестане осуджувати, лихословити, говорити неправду і зводити наклепи на ближніх своїх, якщо розум її цілком заповнений думками гордості і  злопам’ятства. Святий Василій Великий говорить: «Хто стримується від їжі, а поводиться погано, той подібний до диявола, котрий, хоч нічого не їсть, але не перестає грішити».

Отже, справжній піст – це піст духовний. Він полягає не стільки в обмеженнях їжі та переміні її, скільки в зміні від способу життя, у стриманості від гріха. І, якщо людина зрозуміла цю духовну внутрішню сутність посту і сприйняла її як мету свого подвигу, то і зовнішній, тілесний піст буде конче необхідним і корисним, як засіб подолати гріховну чутливість.

Церква не вказує меж посту і залишає за кожною людиною право обрати міру його за своїми силами. Як і в кожній справі, крайності і тут шкідливі. Надмірне пересичення розслаблює людину, а надмірний піст ослаблює і тілесні, і духовні сили. Добрі діла, діла любові і милосердя – ось справжні вияви посту, про них ми повинні дбати, щоб догодити Господеві. Заразом із стримуванням у їжі стримуймося від гніву, зла і свар. Будьмо поблажливі і миролюбні, прощаймо своїм кривдникам і недоброзичливцям, відмовмося від злих помислів помсти. Поступаймося своєю самолюбністю заради збереження миру і спокою.

Такий піст є дієвий засіб нашого спасіння. За образним висловом він, наче сходи, може вивести людину на небо. Звичайні сходи мають дві сторони, так і піст повинен мати дві сторони – тілесну і духовну. Тілесна полягає в утримуванні від їжі, а духовна – в утримуванні від злих вчинків.

Великий піст – це сходи духовного підвищення людини. Шість тижнів посту – шість східців приготування і очікування великої пасхальної радості. Піст – початок Пасхи. Він, звичайно, припадає на час весни і під час посту, під впливом животворних сил духовного подвигу, наша душа скидає з себе холодний і темний одяг гріха, звільняється від тих кайданів, якими була скута.

Нехай же в пробудженій душі, визволеній від гріха, щедро висівається насіння Христової любові і правди.

о.Богдан Зінченко


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман