TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

В Україні за борги забирають квартири: як не втратити все у 2019-му

Опубліковано: 12.12.2018 19:57
В Україні за борги забирають квартири: як не втратити все у 2019-му

Українці — найгірші боржники в усій Європі. Більше половини кредитів у банки вчасно не повертаються. В результаті горе-клієнти втрачають своє майно, накопичують величезні штрафи і потрапляють у боргові ями. Вже у 2019-му будь-якій фізичній особі з непідйомними боргами дозволять оголошувати себе банкрутом, – пише Бізнес Компаньйон

Забрали квартиру і нарахували 14 млн штрафу

Ще до кризи 2008-го і до стрибка курсу долара у 2014-му українці активно оформлювали валютні іпотеки. Ставки за такими кредитами, наприклад, ще у 2007-му були на рівні менше 4% на рік. І саме серед валютних боржників найбільша кількість “прострочень”. Деякі суди тривають десятиліттями. Наприклад, кілька днів тому на торгах на державному майданчику СЕТАМ продали “двоячку” на Печерському узвозі. Власниця житла, як зазначено у рішенні суду №757/20417/15-ц, у 2007-му взяла кредит в “ОТП Банку” на $ 192 тис.

В Україні за борги забирають квартири: як не втратити все у 2019-му

Потім вибухнула криза, підскочив курс долара, і жінка перестала виплачувати свій борг. Тіло кредиту, в перерахунку за оновленим курсом, склало 4 млн грн. А ось штрафні санкції і пені, які “накапали” за цей термін, досягли 14 млн грн. В результаті борг багаторазово збільшився. У минулому році квартиру боржниці продали на державних торгах вже за $ 42 тис. Вона втратила квартиру і залишилася винна банку ще близько 17 млн грн.

 

І таких боржників, судячи з реєстру судових рішень, десятки, а то і сотні.“Пробачити” мільйонні борги банки не можуть, тому в судах намагаються довести свою правоту і за допомогою судових виконавців продати все майно клієнта.

З одного боку, сплачувати валютні борги, які брали за курсом 8 грн/$, по 28 грн/$ може далеко не кожен. Але ті клієнти банків, які заради низької ставки погоджувалися брати кредит у доларах, самі пішли на такий ризик. Банк має виконувати всі свої зобов’язання. І тоді як боржникам стало важче обслуговувати кредити, у фінансових установ виникли труднощі з виплатою валютних депозитів.

 

“У нас зараз діє мораторій на виселення з іпотечного житла боржника у разі, якщо це єдина нерухомість. Але суди, коли приймають рішення, роблять позначку “відтермінувати рішення доти, доки діє мораторій”, — розповідає юрист Олександр Плахотник. Фактично суди вже зараз забирають житло боржників, але виселити з нього зможуть тільки після того, як завершиться термін дії мораторію.

 

Розраховувати, що про борг “забудуть” або завдяки мораторію житло залишиться на все життя з боржником, не варто. Щомісяця банки беруть участь у десятках судів з однією вимогою: продати квартиру і виселити з неї клієнта. Наприклад, кілька днів тому банк ПУМБ виграв позов у ​​жителя Вінниці, домігся його виселення з квартири, при цьому боржник залишиться в ній зареєстрованим.

В Україні за борги забирають квартири: як не втратити все у 2019-му

В усіх цих випадках суми боргу через штрафи та пені багаторазово зростали. В результаті українці просто втратили будь-яку можливість виконувати свої зобов’язання.

Що дасть новий закон і як не стати банкрутом

Кілька місяців тому Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє українцям через суд оголошувати себе банкрутами. Така можливість з’явиться через шість місяців після публікації документа — вже у 2019 році. У перших редакціях визнавати банкрутами могли примусово, проте в остаточній версії це стало можливістю, а не зобов’язанням.

Якщо ваші борги нереально погасити навіть якщо продати все майно, розмір кредиту перевищує 30 мінімальних зарплат (125 тис. у 2019-му) і ви вже два місяці не платите, можна буде звернутися до Господарського суду і оголосити себе банкрутом. В першу чергу це дозволить припинити нарахування величезних штрафів. Тобто кредит “заморозять” і вам не доведеться через кілька років повертати у 3-4 рази більше.

В Україні за борги забирають квартири: як не втратити все у 2019-му

Після оголошення банкрутства майно боржника, зокрема спільне, заарештують — продати його не вийде. А в окремих випадках можуть навіть заборонити виїздити за кордон. Наступний крок — узгодити план реструктуризації. Наприклад, якщо за договором ви мали виплатити кредит за 2 роки, після реструктуризації платежі можуть “розбити” на 4-5 років.

Договір може також включати в себе списання окремої частини боргу. Перші п’ять років діятимуть особливі умови, які в першу чергу стосуватимуться валютної іпотеки. Якщо українець ще за “старого” курсу 12 грн/$ взяв у кредит квартиру, а тепер не можете повернути борг за курсу 28 грн і долар постійно дорожчає, іпотеку можуть перерахувати у гривнях.

При цьому повертати доведеться не весь кредит, а тільки ту його частину, яка компенсує вартість квартири мінус уже виплачені гроші. Ціну має визначити оцінювач, якого вибере банк. Але і це не все. Іпотеку можна реструктуризувати на 10 років, а якщо площа квартири до 60 кв.м (або на кожного члена сім’ї — не більше 13,65 кв.м), а будинку — до 120 кв.м, ставка з іпотеки визначається на рівні середньої депозитної ставки плюс 3%.

 

Як не стати банкрутом:

  • щомісячний платіж за кредитами не має бути більшим за 30% доходу;
  • борг треба брати у тій валюті, в якій ви заробляєте;
  • після виплати боргу треба взяти довідку у банку про те, що ви виконали свої зобов’язання;
  • якщо не можете платити — прийти у банк, попросити “канікули” або реструктуризацію;
  • оформлювати страховку за кредитом;
  • відкласти “на чорний день” суму, яка покриє два-три місячних платежі за кредитом.

Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман