TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Будучи в Почаєві Шевченко встиг намалювати коралі на іконі Богородиці?

Опубліковано: 27.09.2018 09:24
Будучи в Почаєві Шевченко встиг намалювати коралі на іконі Богородиці?

Зберігається оригінальна святиня, якій уже півтисячі років, у храмі села Секунь. За переказами, саме Шевченко і домалював коралі на шиї Богородиці, – пише zz.te.ua.

“Якщо подивитися так на ікони – немає таких коралів чи таких прикрас. Можна сказати, що то він добавив”, – припускає священик Анатолій Оверчук.

За словами старожилів, традиційне українське намисто, що прикрашає Богородицю – справа саме його пензля.

За переказами, Тарас Шевченко перебував у селі Секунь у 1846 році як член наукової експедиції. І нібито місцевий священик попросив його відреставрувати ікону Божої матері у місцевому храмі. І той ніби погодився, йдеться у сюжеті ТСН.

Святині із зображенням Богородиці та Ісуса уже тоді було понад три сотні років. За переказами, змалювали її з польської королеви Бони.

Відомо, що королеву, яка управляла землями на Волині, люди любили за красу і доброту. Звідки і коли у віддаленому поліському селі з’явилась ця ікона – місцеві не знають. А от про приїзд Шевченка сюди чули від старожилів.

“Така була баба Луця. І вона казала, що Шевченко був в Секуні. Заходив в церкву, і ночував у хаті”. – розповідає місцева мешканка Ніна Деркач.

“Приїзжав, гостював у батюшки Іллі Мусієвича. Бачили як ішов. Поважний пан в довгій одежі, в шляпі”. – додає Анатолій Оверчук.

Чутки про ікону, яку нібито реставрував Тарас Григорович, дійшли до столиці. Шевченкознавець Віктор Жедько приїхав до церкви, зробив кілька десятків фото ікони і при збільшенні на комп’ютері побачив слід Шевченка.

“От я найшов в емблемі внизу “1846”. Воно вже було заяложено, важко було. Це треба було збільшувати”, – каже шевченкознавець Віктор Жедько.

Проте сумніваються у відкритті шевченкознавця науковці.

“Навряд чи б Шевченко наважився на іконі залишати свої ініціали, дату в медальйоні. Він професійний художник, хай навіть на кілька годин йому доручили таку роботу”, – впевнений доктор філологічних наук, завідувач відділу шевченкознавства інституту літератури НАН України Олександр Боронь.

Хоча й визнають – повністю це не заперечують. Адже можливість така у Шевченка була. За документами того року Шевченко на Волині пробув три дні, він перебував у Почаєві та Кременці Тернопільської області.

“Фактично йому за цей час було потрібно з’їздити в Ковель і в Секуль, і встигнути відреставрувати ікону. Ймовірність така є, але документальних доказів немає”, – додає науковець.

Місцевим дуже хочеться вірити, що їхню Богоматір реставрував саме Шевченко. Підтвердити це чи спростувати могла б експертиза, але віддавати на неї ікону віряни поки не збираються.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман