TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

У селах Тернопільщини частина людей живе в борг

Опубліковано: 29.08.2018 13:13
У селах Тернопільщини частина людей живе в борг

У кожному сільському магазині Тернопільщини є товстий зошит, який у народі назвали «чорна книжка».  Туди записують суми, на які люди беруть продукти борг.  Хтось потрапляє до того списку рідше, хтось – постійно, а хтось і ніколи, проте останніх меншість, – пише pro.te.ua.

– Записуюся в магазині  щомісяця – беру рибу, олію, крупи, борошно, – каже пенсіонерка Ганна з Бережанського району. – Маю півтори тисячі пенсії. От як недавно отримала пенсію, 500 гривень віддала до магазину, бо заборгувала минулого місяця, а 500 гривень пішло на ліки. Ще 500 гривень лишилося до наступної пенсії. Але їх не вистачить на цілий місяць. Знову буду записуватися. Мені продавщиця довіряє, бо завжди віддаю.

– Знаю, коли переважно нема людей в магазині, – розповідає вчителька із села Буданів Теребовлянського району. Імені не називає. –  В неділю йду вранці, поки люди в церкві, щоби мало хто бачив. В будень йду до магазину під обід. Соромно записуватися. Я вчителька, а грошей часто нема.

– Роками брала продукти в борг, як не мала ще пенсії – розповідає пенсіонерка Марія з Чортківського району. – Дві пенсії є – моя і чоловіка, ще й чоловік зарплату бере. В нас тепер умови покращилися. Я зі всіх сторін підперта. Дочка з-за кордону навіть якусь футболку передасть – і вже легше. З городу продукція є, козу маю. Були тяжкі часи. А чого людські діти по світу поїхали? Чого моя дочка в Польщу поїхала? Бо була нестача грошей. Слава Богу, що там і залишилася, бо вийшла заміж за поляка.

До слова, продавці магазинів про клієнтів без грошей і боргові книжки говорять неохоче. Не дивно – їм люди довіряють. Не кажуть і про суми. В одному із сіл Бучацького району продавщиця магазину лише коротко мовила: «Записуються від пенсії і до пенсії».

Лікар-невропатолог і філософ із Золотого Потоку Бучацького району Микола Навроцький вважає, що це явище – не нове.

– Про це писали ще  Іван Франко, Осип Маковей, – каже. – Вони у свій час говорили про соціальну нерівність і гноблення українського народу – як люди записувалися, боргували. Нині процент тих, хто в селі живе в борг, не такий вже й великий. Буває, має чоловік 500 гривень і не хоче розмінювати. На 25 гривень щось взяв і записався. Більшість боргують жінки – йде з роботи, не має грошей і щось бере в магазині, морозиво, наприклад. Багато боргують ті, про яких кажуть: «Займи, але випий». Думаю, що серед таких боржників більше тих, щоб випити. Потім продавці їм і не дають товару, бо ті можуть і не віддати гроші. А от зубожілих і соціально принижених, що записуються, аби продуктів взяти, менший процент – може п’ята частина. Звичайно, є такі, що виживають, не мають що їсти. Це – пенсіонери. Але їх не так вже й багато.

Микола Навроцький каже, що на Тернопільщині записувалися в борг ще у 19 столітті.

– У Європі можливо і скоріше, – додає. – На початку 20 століття також багато купували товар “на запис”. В більшості люди боргували євреям, бо наші мало торгували. Було таке, що навіть крали ті книжки із записами, хто скільки заборгував. Під час пожежі у Золотому Потоці продавець казав, що в нього все записано, а якийсь чоловік кинув ту боргову книжку у вогонь. Таке і зараз є – залазять до магазину та й крадуть.

Це сумне явище, але  в ньому є не лише механізми виживання, але і механізми деградації. Є люди, які боргують, хоч і мають гроші. Деякі користуються цим. Мовляв, пізніше віддам. Хоча він може мати і в доларах. І таке буває. Зрештою, записуються люди в магазинах за потребою. А ті потреби дуже різноманітні.

Лікар вважає, що це явище є в кожному селі – там, де один одного знають.

– Кого не знають, тому не боргують, – продовжує. – Можливо навіть і в Тернополі це є – якщо родина або друзі чи сусіди. Велику роль грають особисті зв’язки.

Звичайно, що через ці боргові книжки велика частина песимізму. Але тут і позитив, бо все-таки є довіра. Навіть тому, хто бере пляшку, вірять. А в нього є повага до продавців, що йому довірили. Тут не тільки негатив, а є і плюси – взаємоповага і взаємодовіра. У селах один одному довіряють. Ще можуть позичити – йому можуть віддати, а можуть і не віддати – він може простити. У містах цього нема і, на жаль, в Європі нема, бо там нема тої довіри між людьми.

Бувало, і я так купував продукти “на список”. І не раз. Мене знають продавці. Потім нагадують, бо я і забуваю. Дискомфорту, що брав товар у борг, не було. Відчуття дискомфорту виникає тоді, коли забув, а тобі нагадують. Я потім жартую, що в мене аристократичний склероз.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман