TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Остаточний обвал: Аналітики розповіли, що буде із доларом наступного тижня

Опубліковано: 10.12.2019 16:03
Остаточний обвал: Аналітики розповіли, що буде із доларом наступного тижня

В Україні курс долара в найближчий тиждень остаточно опуститися нижче 24 грн/$ і буде тестувати нові позначки. Головна причина – надактивний попит на облігації внутрішньої держпозики з боку іноземців.

Вони вкладають свої гроші в наш борг (гроші доведеться повертати з великим відсотком) і для цього купують гривню. Про те, що буде з курсом долара найближчим часом Патріоти України пропонують розібратися у подробицях.

Що буде з гривнею: прогноз аналітиків

Курс долара продовжує знижуватися вже який тиждень поспіль. Не стануть винятком і наступні сім днів, прогнозують опитані журналістами аналітики. Попит/пропозиція долара на міжбанку, за даними компанії “Укрділінг”, за цей час знизилися з 23,98/24,00 до 23,87/23,90 (-0,5%/- 0,4%). Середні курси купівлі/продажу готівкового долара в банках за тиждень знизилися з 23,91/24,13 до 23,77/23,99 (-0,6%). При цьому спред між середньою покупкою і середньої продажем зберігся на рівні 0,9%, зазначає старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб.

Уже зараз курс долара в багатьох банках подолав психологічну позначку в 24 грн/$. Заступник глави НБУ Олег Чурій пояснив, що є фундаментальні чинники обумовлюють надлишкову пропозицію валюти на ринку, і при таких умовах зміцнення гривні – природний процес.

Гривню підтримує великий урожай і експорт зернових, інвестиції іноземців в ОВДП і великі суми переказів коштів українських трудових мігрантів. Правда, при цьому рада Нацбанку вважає, що правління регулятора могло б і стримувати занадто швидке зниження курсу долара. Для цього варто лише викуповувати надлишки.

Наступного тижня до інших фактором додатися традиційне зміцнення в період свят. Так, перед Різдвом нерезиденти продовжують заводити валюту в країну і купують український гривневі облігації. Це відбувається напередодні зустрічі в нормандському форматі, запланованої на 9 грудня, а також триваючих тристоронніх консультацій щодо продовження транзиту російського газу.

Керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин зазначає: хоч долар і дешевшає, але ціни не знижуються. “Зміцнення курсу, як і раніше не робить належного впливу на інфляційні тенденції і вартість імпортних товарів. А макроекономічна статистика України свідчить про наростаюче гальмування економіки”, – зазначає аналітик.

Іосуб прогнозує: найбільш ймовірний курс на наступний тиждень – 23,8 грн/$. “На найближчий тиждень ми очікуємо помірного зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 23,8 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися близько 23,6/23,9 грн”, – розповів Іосуб.

Шевчишин же вважає: ймовірно, найближчим часом гривня продовжить висхідний рух і в короткостроковій перспективі буде прагнути до позначки 23,7 гривні за долар.

Курс долара обвалили іноземці. Вони купують боргові папери

У 2018 році іноземці купили українські облігації на трохи більше 6 млрд грн. Тоді це здавалося багато. Зараз же вони дали в борг уже 106 млрд. Це абсолютний рекорд. Як це відбувається?

Наприклад, у європейського фонду є “вільні” $ 50 млн. Державні цінні папери країн ЄС даватимуть мізерну прибутковість. А ось наш Мінфін пропонує прибутковість в 14-16%.

Чому впав курс долара:

  • рекордний попит на українські боргові папери;
  • дешевий газ на європейському ринку;
  • хороший урожай в Україні;
  • переклади заробітчан;
  • відносно стабільна економічна ситуація в Україні.

Фонд купує на свої $ 50 млн гривню і відразу ж витрачає гроші на покупку облігацій внутрішнього державного боргу. Долара на ринку стає більше, тому і курс знижується.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман