TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Штрафи в 170 тисяч, новий курс долара і ціни: що чекає на українців влітку

Опубліковано: 21.07.2019 19:03
Штрафи в 170 тисяч, новий курс долара і ціни: що чекає на українців влітку

В Україні до кінця літа зростуть штрафи за порушення митного кодексу, подорожчають сигарети і долар.

Драконівські штрафи для євробляхерів

В Україні ще в 2018-му прийняли рішення ввести драконівські штрафи для водіїв на єврономерах. Однак після протестів євробляхерів Рада пішла на поступки і відстрочила покарання до 22 серпня, – пише Бізнес Компаньйон.

В кінці літа поліція отримає право зупиняти авто без української реєстрації, перевіряти, чи не порушені умови транзиту, і виписувати штрафи.

 “Закон вже прописаний, опублікована вже і конкретна дата вступу в силу. Автомобіль на єврономерах може бути зупинений, поліцейські будуть перевіряти документи і в залежності від кількості днів “прострочення” терміну виписувати штраф. За 30 днів – до 170 тисяч гривень”, – пояснив Автоюрист Єгор Штокалов.

Які штрафи вводять:

  • за водіння машини на єврономерах – 8 500;
  • повторне протягом року водіння “євробляхи” – 17 000 грн і заборона на водіння протягом року;
  • якщо затримав розмитнення на термін до 1 доби – 170 грн;
  • від 1 до 10 діб – 340 грн;
  • від 10 до 20 діб – 8 500;
  • від 20 до 30 діб – 85 000 дол;
  • від 30 діб – 170 000 грн.

Ті українці, які не розмитнили авто і продовжують на ньому їздити, в будь-який момент можуть бути зупинені поліцейським і оштрафовані на 170 тис. Тим, хто не знайшов кошти на оформлення машини, дешевше ховати її в гаражі.

Новий курс долара

В Україні під кінець літа традиційно починається період плавної девальвації. Цілком ймовірно, що вже в серпні курс долара впевнено подолає позначку в 26,5 грн/$.

Наприклад, керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин впевнений, що курс гривні в липні буде коливатися в діапазоні 26-27,35 грн. Відмітка 26 в грн залишається важливим психологічним рівнем, поблизу якої попит на валюту буде підвищуватися.

“Липень традиційно спокійний місяць для валютного ринку. Сезон відпусток і низької ділової активності. Однак в липні обсяг ліквідності може скоротитися, що призведе до зростання волатильності, і спекулятивно ринок буде більш вразливий, оскільки невеликий дисбаланс попиту і пропозиції вплине на настрої учасників ринку. Особливо це проявиться в разі несподіваних результатів дострокових парламентських виборів і загрози для формування коаліції”, – зазначає Андрій Шевчишин.

Впевненість в гривні зберігають інвестори, які купують українські гривневі ОВДП, продаючи для цього валюту. Тільки за червень вкладення нерезидентів в облігації виросли на 32% – до 57,2 млрд грн. Однак частина цих інвестицій – спекулятивні короткострокові вкладення, які будуть шукати виходу, як тільки кон’юнктура зміниться. Посилиться вихід нерезидентів у вересні, коли Україні необхідно виплатити пікові 52,2 млрд грн за зовнішнім боргом.

Приплив іноземної валюти і конвертація в гривню під парламентські вибори в другій половині липня зійдуть нанівець, що може натиснути на національну валюту. Однак в цілому політичні ризики не надають високого впливу на валютний ринок.

“Ситуація на світових ринках залишається сприятливою для гривні. Після саміту G20 напруженість в торговому конфлікті між США і Китаєм спадає. Ціни по ключовим експортним товарам знаходяться на прийнятних для гривні рівнях”, – відзначає експерт.

Приїде місія МВФ

Після засідання Кабміну ще 5 липня представник президента в парламенті Андрій Герус заявив, що в серпні, як пообіцяли кредитори, вони можуть приїхати до Києва з черговою місією.

Україна за програмою stand-by в 2019-му повинна отримати транш в розмірі $ 1,4 млрд. Як і раніше, умова для отримання наступної порції – виконання прописаних в меморандумі рекомендацій. В цьому ж році додалося ще одна перешкода – зміна влади. Документ з боку України повинні підписати президент, прем’єр, глава НБУ і міністр фінансів. Саме від цієї четвірки залежить, чи будуть виконуватися рекомендації МВФ.

Відзначимо, серед вже підтверджених вимог: Верховна Рада повинна прийняти закон про перевірку одержувачів соціальної допомоги. Відповідні законопроекти вже розроблені. Так, Міністерство фінансів презентував проект закону “Про верифікацію” з триетапної перевіркою, а Міністерство соціальної політики запропонувало в законі прописати візити “ревізорів” в будинку пільговиків.

У меморандумі також згадали і розробку законопроекту “Про ринок землі”. Про те, що в Україні необхідно дозволити продаж землі сільськогосподарського призначення, також говорять і у Світовому банку. На даний момент думка експертів розходиться: одні кажуть, що ринок повинні відкрити відразу, інші ж вважають, що в поточних умовах потрібно, наприклад, заборонити продаж землі іноземцям. До речі, кілька тижнів тому Європейський суд з прав людини прийняв рішення про те, що мораторій на продаж землі в Україні порушує майнові права громадян.

Нові ціни на сигарети

Якщо раніше з 1000 сигарет потрібно було заплатити акциз в розмірі 693,5 грн (13,8 грн з кожної пачки), то з 1 липня – вже 756 грн, або 15,12 грн за пачку. Тобто подорожчання з липня складе мінімум 1,32 грн за кожну пачку. Однак, перед тим, як ростуть ціни, пройде кілька тижнів. Тобто остаточно ціни в кіосках і магазинах зміняться вже в серпні.

У більшості країн ЄС пачка коштує близько 5 євро. Українці ж до сих пір можуть купувати сигарети за 1,2-1,5 євро. Верховна Рада взяла на себе зобов’язання з часом (до 2024-го) зрівняти ціни.

В результаті щорічно акциз підвищують на 20%. А в цьому році його додатково піднімуть ще й на рівень торішньої інфляції (9%). Щоб зрозуміти, як це відобразиться на ціні, потрібно в першу чергу розібратися, скільки курці віддають на акциз.

Для прикладу, в кінці минулого року за кожні 1000 сигарет постачальники повинні були віддати 577,98 грн акцизу. Це приблизно 11,5 грн за кожну пачку. Далеко не всі виробники дотримуються цієї норми, проте в середньому частка акцизу повинна складати близько 60% від загальної вартості пачки. Більш того, в Мінфіні навіть планують зобов’язати ринок чітко дотримуватись зазначених пропорції.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман