TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Українці заплатять за свої квартири і будинки податки! Платіжки прийдуть вже до липня

Опубліковано: 11.06.2019 09:09
Українці заплатять за свої квартири і будинки податки! Платіжки прийдуть вже до липня

Українці повинні заплатити податки за свої квартири і будинки. Торкнеться це тільки тих, хто живе в квартирах від 60 квадратів і будинках – від 120.

Сума, залежно від площі, може доходити до декількох тисяч гривень. А тим, хто не заплатить вчасно, нарахують ще й штрафи, – пише Ровесник.

Українцям до 1 липня надішлють платіжки про сплату податку на нерухомість. На те, щоб заплатити державі, дається рівно два місяці і тих, хто з якоїсь причини забуде заплатити, можуть оштрафувати.

Розмір податку визначає місцева влада. Закон же їх обмежує максимальною ставкою – 1,5% мінімальної зарплати за кожен «зайвий» квадратний метр. За рішенням міської чи сільської ради замість 1,5% можуть, наприклад, стягувати 1% мінімалки.

Важливо також відзначити, що розмір мінімальної заробітної плати враховується за станом на 1 січня минулого року. Тоді мінімалка становила 3723 грн. Тобто за квадрат доведеться платити 37,2 грн.

Наприклад, за квартиру площею 100 квадратів доведеться сплатити податок у розмірі 1 488 грн.

Податок сплачують українці, які володіють будинками і квартирами площею від 60 і 120 квадратів. Однак, як і у випадку зі ставками, місцева влада має право норму збільшити. Наприклад, стягувати податок тільки з квартир площею, наприклад, від 80 квадратів. Але зменшити до 50 – не можна.

Тим же, хто володіє елітною нерухомістю, заплатити доведеться в рази більше. Так, за квартиру в 300 квадратів і будинок в 600 крім самого податку доведеться ще внести 25 тис. грн разової виплати. Більш того, рахувати будуть не тільки з «зайвих» квадратів, а з усієї площі.

До слова, оподатковується не тільки житлова, а й будь-яка інша нерухомість, в тому числі прибудови до будинку (сараї). Правда, в більшості місцевих рад прийняли рішення для сараїв встановити податкову ставку в розмірі 0%.

«У разі якщо контролюючий орган не направив (не вручили) податкове / податкові повідомлення-рішення до 1 липня року, наступного за звітним, фізичні особи звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання (пп. 266.10.2 ПКУ)», – пояснили журналістам у ДФС.

За що можна не платити:

-за нерухомість в зоні відчуження;
-за дитячі будинки сімейного типу;
-за будинки і квартири дітей-сиріт і тих, хто позбувся батьківського піклування;
-за нерухомість в гуртожитках.

Податок потрібно заплатити протягом двох місяців з моменту, як прийшла квитанція. Якщо запізнитися, то доведеться заплатити штраф. «Згідно з 266 ст. Податкового кодексу податкове зобов’язання може бути нараховане за звітні роки в межах 1095 днів. Тобто трьох років », – пояснили фіскали. Якщо затримати платіж до 30 днів – штраф 10%, від 30 днів – штраф 20%. Якщо ж українець ігнорує повідомлення і відмовляється платити, майно, на яке нараховують податок, можуть заарештувати.

Українцям, які живуть у великих будинках або квартирах, але при цьому не отримали сповіщення, краще самим звернутися до місцевого підрозділу ДФС і уточнити, скільки і коли їм потрібно заплатити. Згідно із законом, якщо повідомлення не змогли вручити особисто, то воно вважається врученим з дня, яке вказала поштова служба.

«Якщо поштова служба не може вручити податкове повідомлення через те, що платник не має за місцем реєстрації або він відмовився прийняти повідомлення, податкове повідомлення вважається врученим з дня, який поштова служба вказала в повідомленні про вручення», – пояснюють в ДФС.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман