TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Не засуджуй! Як боротись з гріхом осуду?

Опубліковано: 01.06.2020 10:13
Не засуджуй! Як боротись з гріхом осуду?

Як відомо, сатана – жодного разу не творець. Сам він нічого створити не може, може тільки брати добрі, створені Богом речі і псувати їх. Отже будь-який гріх – це зіпсоване до невпізнання добро, пише Ровесник.

Думається, це добро – одвічне почуття правди, вкладене Богом у людину як частина Свого образу. Адже хто, як не Сам Бог, істинно любить і затверджує правду? Це почуття правди, природне для людини, примушує її не любити гріх і викривати його усюди, де бачить. Але головна вада – брак любові – робить з правди страшну брехню: правдоподібність, робить з правди замість ліків – дубину, якою ми добиваємо ближнього, який згрішив.

Сенс Христової притчі про незасудження, притчі про скалку в оці ближнього і про колоду у власному, нагадує нам про суть другої частини заповіді про любов: “Полюби ближнього як самого себе”. Пізнаючи ближнього в любові, ми не лише не закриваємо очі на його гріхи, але ясніше бачимо і пізнаємо самих себе, бачимо, що і я, і ближній – однаково хворі на гріх, і в мені і в ньому – діють одні і ті ж механізми зла. І замість засудження в нас виникає жалість до Божого створіння, що мучиться гріхом, а жалість – вже частина любові, частина процесу зцілення від зла.

Як сказано, “тим, які люблять Бога, …усе сприяє для добра” (Рим. 8:28), і, як з усього на світі, Бог із засудження влаштовує для нас певну користь, щоб цей гріх не погубив нас остаточно, але міг стати для нас уроком. Яким? Дуже простим: засудження може стати своєрідним способом самопізнання, за що людину судиш – то є і в тобі самому.

Насправді, от уявіть трирічну дитину. Вона йде вулицею, тримаючись за мамину руку, а навколо неї – Содом із Гоморрою: звучить брудна лайка, хтось упивається, у кіоску – напівпорнографічні обкладинки журнальчиків. А дитина усього цього не помічає, не розуміє – вона чиста, усього цього немає в ній самій.

Не те – доросла людина. Колі вона сама любить випити – мимоволі бачить ознаки пияцтва в сусідові, коли вона сама розпусничає – то чує блудні флюїди за версту. Рибак рибака бачить здалека, так би мовити. І якщо ми постежимо, за які гріхи найчастіше судимо ближніх, то зможемо ясніше зрозуміти самих себе, і тим повніше і серйозніше буде наше власне покаяння перед Богом.

Як боротися із гріхом засудження в собі? Я знаю тільки два способи. Перший: пам’ятати, що, як би ми не виправдовували себе, що гріх ніби треба викривати – Бог прямо забороняє судити. Ми достеменно нічого не розуміємо в людині, не знаємо глибини її серця – її знає тільки Бог, Йому і слід надати суд. Тому в будь-якому випадку засудження слід уникати, і якщо допустили – треба каятися.

Це діє, хай і не відразу, але покаяння, як та крапля, здатна рано чи пізно продовбати камінь. І якщо ми віруємо в її дієвість – за вірою нашою буде нам.

А другий – любити. Любов оживляє і перетворює все. І якщо ми прийняли людину у своє серце, якщо вона із стороннього стала дійсно ближнім – ми і на її гріхи дивимося зовсім інакше: не як на злочин, а як на хворобу, яку треба лікувати, щосили закликаючи в молитві на допомогу Небесного Лікаря.

Автор: священик Сергій Круглов


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман