TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Без роботи залишиться 70 тисяч вчителів: педагогам приготували неприємний сюрприз

Опубліковано: 27.02.2020 16:03
Без роботи залишиться 70 тисяч вчителів: педагогам приготували неприємний сюрприз

Звільняти будуть вчителів-пенсіонерів.

Учителів в Україні будуть звільняти та наймати заново. Замість раніше існуючої системи безстрокових договорів з педагогами, влада має намір ввести строкові контракти на один-три роки. Про це йдеться у вимозі закону “Про середню загальну освіту”, який парламент прийняв у середині січня, пише Ровесник.

Законопроєкт, прийнятий у січні 2020 передбачає звільнення вчителів, які вже вийшли на пенсію, але продовжують працювати. Правда є і плюси – вони зможуть продовжити працювати, але вже за контрактом, який доведеться подовжувати. З вчителями, які отримують пенсію і продовжують працювати, переукладуть договори до 1 липня.

Через нововведення понад 70 тисяч вчителів по всій Україні тимчасово опиняться без роботи, заявили в Профспілці працівників освіти й науки. Профспілка також виступила за скасування цього пункту у законі. Про це пише “Сьогодні“.

“Частка вчителів пенсійного віку складає приблизно 16%, а в окремих регіонах – 30%. Такий значний відсоток викликаний низьким рівнем зарплат і мізерною пенсією, розмір якої становить 2,5-3 тис. грн, що змушує вчителів замість відпочинку працювати й віддавати свої знання і досвід учням, молодшим колегам. Такі вимоги (переукладення договорів. – ред.) призведуть до колапсу в школах, коли не буде кому вести відповідні предмети через конституціональні звільнення вчителів і принизливі умови терміном на рік”, – йдеться в заяві Профспілки до президента.

Учителів дійсно звільнять, згідно із законом. Проте з ними одночасно укладуть інший трудовий договір. Замість безстрокового – терміновий на рік. Після закінчення терміну контракт можуть переукласти заново на більший термін – до трьох років. Це буде вирішувати директор школи.

“У разі незгоди продовження трудових відносин на умовах строкового трудового договору педагоги, яким виплачується пенсія за віком, звільняються”, – йдеться в законі.

У цьому році вчителів зможуть звільнити, якщо вони самі відмовляться підписувати новий трудовий договір.

Заступник міністра освіти Любомира Мандзій каже, що одна з цілей закону – дати можливість молоді отримати роботу в школі.

“Проєкт Закону України “Про повну загальну середню освіту” передбачає переведення на контракти, а не звільнення всіх педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, яким виплачується пенсія за віком. Законна мета – створити більш збалансовану вікову структуру школи, що полегшує доступ молодих вчителів до професії”, – зазначила Любомира Мандзій.

До речі, це не єдина норма закону, яка викликала суперечки. У вимозі закону “Про середню загальну освіту” також говориться, що санаторні школи припиняють набір учнів. А ліцеї замінять старшу школу – 10-11 (12) класи. Але створювати їх зможуть тільки у містах з населенням понад 50 тис. осіб.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман