TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Як армійська валіза стала прихистком для книг

Опубліковано: 29.06.2019 20:03
Як армійська валіза стала прихистком для книг

Кожна бібліотека унікальна по-своєму. Кожна має якусь родзинку, притаманну тільки їй. Підволочиська районна – також не виняток. Тут всіляко експериментують, аби залучати до читання, в першу чергу, юних читачів, бо ж літо, канікули. Діти, які найбільше читають, роблять селфі з книгою і світлину залишають на стіні бібліотечного коридору, – пише tenews.org.ua.

Але є у цій бібліотеці унікальна бібретро-валіза, яка наповнена старими вже від часу (і зачитаними колись!) книгами: твори Івана Кочерги, Панаса Мирного, Михайла Старицького, Івана Франка, Івана Котляревського, Лесі Українки тощо. Валіза – ровесниця друкованих книг, які знайшли у ній прихисток. Мені стало цікаво: хто був її власником? Хто тримався за її «ручку»? Зрештою, якими шляхами-дорогами вона подорожувала?

Розповідає працівниця книгозбірні Мирослава Пліс із роду знаного в околиці дідуся коваля Мирослава Загоруйка:

– Це валіза мого тата, Загоруйка Андрія Мирославовича, який жив у Козярах Підволочиського району. Вона була на горищі у бабусі Теодозії, його матері. Якось ми (діти – авт.) поцікавилися, чия тут валіза лежить? І бабуся розповіла, що коли хлопців забирали в армію, то купували таку валізу. Інших просто не було. Купили таку й Андрію і поїхав він служити до Кривого Рогу артилеристом. Нічого особливого…

Нічого? Але це як і з якого боку на цю історію подивитися. Вже те, що цю валізу зберегли і подарували їй друге життя, особливий факт. Бо цим самим зберегли пам’ять про рідну людину, а це – частинка з історії цілого роду. Там де пам’ять – там людська шана, там де шана – там людяність і доброта, навіть у таких дрібничках, як ця збережена валіза.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман