TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Хлопець облаштував у селі сироварню і варить сир за швейцарським рецептом

Опубліковано: 02.01.2019 15:03
Хлопець облаштував у селі сироварню і варить сир за швейцарським рецептом

28-річний Василь Чайковський варить швейцарський сир «грюєр»  у рідному селі Урмань Бережанського району на Тернопільщині. Цій нехитрій справі він навчився в Австрії. У майбутньому планує створити свою торгову марку – «Сироварня Чайковського».

– «Грюєр» – традиційний швейцарський твердий жовтий сир без дірок у вигляді величезних голів з темною скоринкою та приємним квітково-горіховим ароматом,  – пояснює сировар. – Австрійці їдять його на сніданок і додають до різних страв. Це – твердий сир швейцарської якості, такого в нас нема. Він вдається тільки з молока, яке стояло на повітрі не довше двох годин після доїння, бо потім починає псуватися. Якщо зварити сир зі старого молока, то він буде схожий на  губку і вже нікуди не годиться. Щоб бути певним у якості продукції позичив у друзів молоко тестер, – пише AgroTer.

Василь купує  молоко в односельців за дещо вищою ціною аніж заготівельники, щоб мати більше сировини. У місяць  він використовує 180 літрів молока, а це десь 20-25 тисяч гривень. Свій перший урманський «грюєр» він скуштував лиш нещодавно, бо  півроку  дозрівав у підвалі при температурі плюс 16 градусів.

– У цій справі потрібне велике терпіння, послідовність дій та суворо дотримуватися рецептури, – зізнається Василь Чайковський.  – Кілька місяців я навчався сироварінню на спеціальних курсах у Австрії. Туди записав мене мій господар, у якого я працював. До речі, я лиш один був виходець з України. Німецьку на розмовному рівні добре знав, тож наука давалася легко.  Прикметно, що в Австрії, коли людина виявляє бажання працювати, її відправлять на безкоштовні курси і згодом вона може легко влаштуватись на високооплачувану роботу. Зі своїм дипломом сировара я б міг легко працювати у Швейцарії, де більш високооплачувана робота, проте сирну справу хотів розпочати лише в Україні.

Вісім років Василь Чайковський працював в Австрії. Поїхав туди після закінчення Бережанського агротехнічного інституту. Спершу працював просто робочим на фермі, де була обладнана і сироварня. Після закінчення курсів вже й сам варив сир.

– Австрійська сироварня розташована високо в горах ізольовано від людей, – розповідає Василь. –  Власники корів з цієї околиці приганяють тварин на все літо в гори і доручають їх бізнесменам-сироварам. На фермі нас було тільки двоє. Ми доглядали за коровами та варили сир за швейцарською технологією. У 60-70 літрових чанах  ми  спершу нагрівали молоко, охолоджували, додавали ферменти, бактерії, підігрівали, формували сир… За день переробляли 650 літрів молока. З такої кількості виходить близько 60 кг сиру.

Три роки Василь Чайковський варив сир для австрійців, а тепер – в рідному селі.

– У нас була стара літня кухня, ми розвалили і на тому місці почали будувати сироварню, – розповідає чоловік. – За гроші, які витратив на це, можна було купити квартиру.  До  приміщення сироварні суворі вимоги. Ми провели водовідведення стіни обклали плиткою, встановили необхідний температурний режим. Частину обладнання купував за кордоном. Деякі чани з нержавійки мені зварили друзі.

Нещодавно Василь Чайковський  виграв конкурс «Село: Кроки до розвитку» і отримав грант на 50 тис. грн. На ці кошти він планує купити вакууматор для упаковки сиру.

– Зараз я відточую майстерність у сироварінні, освоюю усі тонкощі створення «грюєру»,  – додає Василь. – Вважаю за краще робити щось одне якісне, ніж кілька сортів – неякісних. Опісля візьмуся освоювати новий рецепт.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман