TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Що побачила у Бучачі містянка, яка 50 років тут не була?

Опубліковано: 08.07.2018 07:31
Що побачила у Бучачі містянка, яка 50 років тут не була?

Зустріч із пані Марією для нашої журналістки була цілковитою випадковістю. Адже зараз жіночка живе у Мінську, а до Бучача змусила приїхати бюрократична необхідність. Важко було одразу зрозуміти всі її слова, адже ми знаємо місто саме таким, яким воно є зараз. Але сказати, що пані Марія нас здивувала – це краще промовчати, бо її голос був переповнений жалем та хвилюванням, – пише Бучацький інформаційний портал

… Я родилася тут. З 1960 по 1968 рік проживала у цьому місті, рік походила тут до школи, а потім переїхала з мамою в Чернігівську область. На цьому мої подорожі не закінчилися і, у підсумку, я опинилася у Мінську. За 50 років, відколи я покинула Бучач, мені випадало двічі бувати тут проїздом, але я навіть подумати не могла, що теперішня поїздка шокує до глибини душі. Коли через стільки років я приїхала до рідного міста, прийшла до  того будинку на Галицькій (а за моїх часів вона ще була Леніна), де я жила, мене охопили і злість, і жаль, і відчай водночас.

У Мінську я директор навчального дизайн-центру. Ми допомагаємо людям опанувати дизайн, декор, декупаж і тому подібне. Тому мене шокувало все. Я навіть фото зробила, щоб показати своїм викладачам. Ми нове зістарюємо, а тут старі двері, яким вже більше, ніж 50 років у такому стані. Якщо хочете залишити такі, то відрестравруйте і нехай собі стоять, а не наносьте постійно свіжий шар фарби, яка вже від старості потріскала, покрийте їх лаком, поремонтуйте, щоб вони не криві були, щоб зачинялися.

Здивувало і вразило мене вразило мене, водночас, сміття, яке лежить у цьому рові. Ми в дитинстві тут ходили, бігали, було зелено, гарно, а зараз там, фактично, звалище. Навіть фільмую це все, щоб потім братові показати, бо він собі навіть не уявляє нашого рідного міста, у якому не був 50 років. А в голові лунає: “Братику, тут страшне, що робиться”. Люди говорять, що сміття багато, бо смітників не ставлять, так треба в мішки його збирати і під міську раду йти, нести під двері. Я не можу з цим змиритися. Пам’ятаю, навпроти був скверик перед старим готелем. Там мама моя працювала, а ми з вікна часто дивилися за нею. І дворик був такий гарний в нас, дитинство щасливе було. Це була найщасливіша пора до 8 років. Постійно його згадую.

А потім ми поїхали. Важко було. Хата була не така, все було чуже, бувало, сховаюся від всіх і плачу, Бучач згадую. А тепер приїхала і знову плачу. Плачу, бо як можна було довести? Невже 50 років тут не було влади? (розповідачка говорить зі щирим жалем) Чому за ці роки навіть двері у під’їзді не поміняли чи хоча би не відрестраврували? У чому винні ті гарні скульптури, що прикрашали старі будинки, що про них так не дбають сьогодні? Вони стояли без голів, без ніг, без рук, побиті і ніхто навіть на них не дивиться. Це ж історична цінність. Хотілося піти до міської ради і запитати чи мають вони Бога в серці, щоб так не берегти це місто. Але і люди також винні, бо мовчать, бо все їх влаштовує. А сьогодні я розчарувалася.

Розмову вела Леся Ю.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман