TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Зарплати у валюті та долари на пошті: що чекає на українців вже у 2019-му

Опубліковано: 09.12.2018 15:07
Зарплати у валюті та долари на пошті: що чекає на українців вже у 2019-му

Українці зможуть без ліцензій відкривати рахунки в іноземних банках, інвестувати заощадження за кордон. При цьому купити валюту можна буде не тільки в банку і обміннику, а й у поштовому відділенні. В окремих випадках Національний банк пропонує дозволити виплачувати зарплату валютою. Такі нововведення передбачені новим законом “Про валюту”, який набуде чинності вже у лютому 2019-го. OBOZREVATEL вивчив підзаконні акти, які розробив Нацбанк для реалізації закону, і з’ясував, як на життя українців можуть вплинути валютні нововведення, – пише Бізнес Компаньйон.

Валютні операції по-новому

Закон “Про валюту” Верховна Рада ухвалила ще у червні минулого року. Але щоб нові правила запрацювали, Національний банк має ухвалити цілу низку підзаконних актів. На це знадобиться сім місяців — термін завершується 7 лютого 2019-го. Цього дня новий закон набуде чинності. Документ передбачає багато нововведення.

Зарплати у валюті та долари на пошті: що чекає на українців вже у 2019-му

Коли можна розплачуватися валютою. Гривня, як і зараз, залишається єдиною валютою для розрахунків. Однак нові правила передбачають певні винятки. Наприклад, платити зарплату в доларах офіційно зможуть морякам, дипломатам, консулам та іншим працівникам представництв іноземних держав. Українці ж зможуть розраховуватися валютою в таких випадках:

 

  • платити іноземцям (інвесторам і постачальникам);
  • переводити валюту;
  • розраховуватися за страхування життя;
  • купувати державні цінні папери.

Що буде з валютними переказами. Зараз без документів українці мають право перевести валюту на суму, еквівалентну 15 тис. грн. Наступного року цю норму збільшать до 150 тис. грн, а в майбутньому — зовсім скасують. Також нововведення стосуватиметься і поштових переказів. Зараз ліміт у валюті — 300 євро. У наступному році його планують збільшити до 10 тис. євро, а в майбутньому прибрати окремі обмеження для поштових переказів.

Для операцій з використанням банківських карт ліміти, якщо вірити НБУ, зовсім скасують.

 

Де можна буде купувати валюту і які рублі заборонять. Використовувати монети і купюри із зображенням анексованого Росією Криму в Україні заборонять. “Банкноти та монети Центрального банку Російської Федерації з картами, символами, будівлями розташованих на окупованих російською Федерацією адміністративно-територіальних одиницях України”, — зазначається у документі. Йдеться зокрема про купюри номіналом у 100 рублів (див. фото).

Ще одне важливе нововведення — продавати валюту дозволять не тільки банкам і обмінникам, але і поштовим відділенням. Вони також зможуть встановлювати свій курс валют і конкурувати з фінансовими установами.

 

Як змінять правила щодо інвестицій. Українці без ліцензій зможуть інвестувати гроші за кордон. У самому законі зазначено, що отримувати дозвіл від НБУ не доведеться, єдине — про таку операцію треба сповіщати державу для ведення статистики. Крім того, по-новому можна буде купувати і державні цінні папери. Якщо зараз облігації можуть купувати тільки банки, з наступного року таку можливість отримають банки і клієнти.

Такі нововведення дозволять українцям купувати акції іноземних компаній, відкривати рахунки в іноземних банках і при цьому не оформлювати для цього ліцензії і не отримувати дозвіл від регулятора.

 

Як нові правила можуть вплинути на курс долара

Ще одне важливе нововведення — термін обов’язкового продажу частини валютного виторгу збільшать. Зараз бізнес, який, наприклад, заробив на експорті $ 100 тис., на $ 50 тис. зобов’язаний за 180 днів купити гривні в українському банку, який отримав необхідну ліцензію. Після набуття законом чинності продати валюту можна буде в будь-якому банку, а терміни скасують.

Саме це нововведення, згідно з оцінками експертів, може вдарити по гривні. “Питання досить суперечливе, оскільки певною мірою ця фінансова стабільність і тримається на обмеженнях НБУ, але є і зобов’язання узгодити законодавство. Для бізнесу це безумовний плюс. Наші міжнародні партнери говорили про зарегульованість валютного законодавства. Те саме питання про повернення валютного виторгу, те, про що почне скаржитися будь-який бухгалтер підприємства”, — зазначив експерт з фінансових питань Василь Горбаль.

Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян погоджується: скасування чіткого обмеження за термінами для експортерів може створити певний лаг у валютних надходженнях. Якусь частину виторгу бізнесмени можуть покласти на рахунки в першу чергу, решту — відтермінувати. Згодом ситуація стабілізується, однак у короткостроковій перспективі можливі коливання. Експерт зазначає: “Чинна система дає контроль припливу валюти, але з іншого боку це створює можливість впливати на бізнес: хто перший отримає ліцензію, кому дадуть дозвіл, кому не дадуть. Це дає можливість лобіювати інтереси одного бізнесу і обмежувати інший. Але поки, я вважаю, таке регулювання нам необхідне”.

 

Щоправда, варто враховувати, що документ дозволяє Національному банку повертати обмеження в разі виникнення кризових ситуацій. Тоді, незважаючи на лібералізацію, регулятор зможе повернути обмеження.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман