TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

У коваля — руки від Бога

Опубліковано: 04.09.2018 17:03
У коваля — руки від Бога

Якщо у людини є таланти, їх обов’язково потрібно розвивати й використовувати у житті. У цьому впевнений Віталій Комонько із Козлова Козівського району. Лише та праця принесе задоволення, пересвідчився він на власному досвіді, до якої лежить душа. А для нього – це ковальство, яким займається уже 18 років. Навіть попри відсутність спеціальної освіти, його вироби користуються неабияким попитом серед замовників, – пише Терен.

Віталій він має власну кузню і найманих працівників, які отримують пристойну зарплату. Хоча ще двадцять років тому про таке лише мріяв, бо починав свій трудовий шлях Віталій зовсім не з ковальства. Закінчивши факультет фізвиховання педінституту, два з половиною роки працював учителем фізкультури у сусідньому селі, був тренером в атлетичному залі, але його душа завжди тягнулася до мистецтва. У студентські роки любив задивлятися на старі польські ковані вироби. Біля них чоловік міг простоювати годинами, пише «Сільський господар плюс».

Рішення залишити роботу у школі і зайнятися ковальством підсилювало й фінансове питання. Адже праця вчителя, на жаль, високо не оцінюється.

– Щоправда, – розповідає Віталій, – перших два роки ковальство не зовсім мені вдавалося. Але багато читав, їздив на семінари, виставки, професійні фестивалі, придивлявся до виробів та спілкувався із майстрами по металу. А тоді брав молоток, залізо й пробував щось робити.

Тепер він виконує найрізноманітніші замовлення як із холодного, так і з художнього ковальства. Це – балкони, ворота, сходи, двері, мангали, оздоблення іконостасів, престолів, ресторанів, виготовлення геральдики для різних підприємств та багато художніх виробів.

– Буває, – каже Віталій Комонько, – можу завершити роботу на одному подиху, а буває, на якийсь час відкладаю виріб, а коли приходить натхнення, швидко його доробляю. Ковальська робота – творча. Тому спершу вигляд виробу зароджується у голові, потім ідея переноситься на папір і лише після цього відтворюється у металі. Хоча нерідко певні зміни відбуваються у процесі його виготовлення.

Щодо ідей, то Віталій, передусім, дослухається до побажань замовників, звертає увагу на місце, в якому знаходитиметься виріб, аби він гармоніював з тим середовищем за стилем. Потім коваль вносить свої пропозиції, з якими здебільшого люди погоджуються.

– У художньому ковальстві, – каже співбесідник, – все цілком по-іншому. Тут найкращим помічником є природа, бо найкрасивіше те, що сотворив Бог. Тому люблю спостерігати за деревами і квітами – від них черпаю ідеї, а їхнідовершені форми передаю у колоритному металі.

Чимало ідей зринає із дитячих казок, історичних подій. Тож чільне місце у Віталієвому кабінеті займає персонаж із казки «Господарка мідної гори» – дракон, який охороняє квітку та світильник-павук із назвою «Імператриця». Його автор асоціює із Катериною ІІ, яка нищила Україну. За цей кований виріб Віталію свого часу пропонували велику суму грошей, але він не продав: є речі, які мають особливу художню цінність і оригінальність.

Вартісними для Віталія є старовинні речі. Їх він теж колекціонує й зберігає у куточку своєї творчої майстерні – це старі ковальські міхи, ваги, праски, інструменти, посуд, чимало інших речей. А у протилежному кутку – старі сімейні фотографії. Є у кабінеті й місце для нагород та подяк, яких теж назбиралося чимало. Проте, найважливіше для коваля є відчуття того, що клієнт залишився задоволеним роботою. А його вироби, до речі, цінуються не лише в Україні, а й за її межами – у Польщі, Росії, Голландії, США та інших країнах. Туди ж неодноразово запрошували на роботу і Віталія, але він завжди відмовлявся. Для цього у нього є особливе пояснення – він вірить, що в Україні таки настануть кращі часи й чекає миті, коли, врешті, зупиниться еміграція й українці працюватимуть на рідній землі. «Краще бути маленькою машиною, ніж великою запчастиною», – вважає він.

Але поки що і сам підприємець-митець скаржиться, що через високі відсотки не може собі дозволити взяти кредит, хоча ідей для розвитку має чимало. Проте, дякує Богу, що є господарем на своїй землі і не покидає надії на краще майбутнє для усіх нас. Водночас Віталій радить усім краянам не боятися змін, брати ініціативу у свої руки й ставати ковалями власного життя. Як колись це зробив він.

Любов ТИМЧУК

Фото з допису


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман