TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Михайло Головко нагородив столітню зв’язкову УПА відзнакою імені Ярослава Стецька

Опубліковано: 25.01.2023 23:09
Михайло Головко нагородив столітню зв’язкову УПА відзнакою імені Ярослава Стецька
Голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко привітав зі столітнім ювілеєм зв’язкову УПА Теклю Миколаївну Пришляк, – пише Ровесник.
 
Ювілярку нагородили почесною відзнакою Тернопільської обласної ради “За заслуги перед Тернопільщиною” ім. Ярослава Стецька.
— У свої 100 років вона є активною націоналісткою і всім серцем вболіває за Україну. Каже, що на свій ювілей має такий же настрій і відчуває таке ж піднесення, як у 90-му, коли Україна виходила з-під радянського гніту, і благословляє нас на Перемогу, — каже Михайло Головко. — Хай Господь благословить пані Теклю здоров’ям, міцністю духу, миром у серці і всіма щедротами! Вона обов’язково має дочекатися нашої Перемоги і відчути цю радість на повні груди! Многая літа!
Історія життя Теклі Пришляк надихає і запалює, говорить голова обласної ради.
 У 44-му році, коли радянські війська зайняли Перемишль, українська молодь, уникаючи мобілізації, втікала в ліси. Активізувався повстанський рух. Залучили і жінок до справи. Текля тоді носила записки в косах (штафети). Про те, як була зв’язковою, нікому не розповідала. Діти довідалися з розповідей її молодшої сестри і з тривожних маминих зойків уві сні, — розповідає Михайло Головко. — У 46-му в зв’язку з операцією “Вісла” Теклю Миколаївну вигнали з рідної хати в Козівський район. Там її батькові вділили шмат поля, він засіяв, та врожаю не зібрав: радянська влада відібрала усе. А за те, що Текля збирала колоски у стерні на своєму ж полі — совєти молодій дівчині “впаяли” термін і відправили відбувати покарання у Воркуту.

 

 

Завдяки випадковому збігу та добрим людям жінку помилували і через півтора року вона повернулася в Україну.
— Працювала в сьогодні окупованій Макіївці на коксохімзаводі, очолювала бригаду шамотників. Пригадує, як їй доводилося приховувати радість з приводу кончини вождя у 53-му:”Москалі плачуть, а я так ся тішу, що диявол помер, але боюся, щоб мене не викрили…” Теклю Миколаївну, як зразкову і сумлінну працівницю, відправляли до Німеччини на навчання. Боячись набути статусу ворога народу у сумнівні часи, відмовилася, втекла додому, де працювала дояркою, — говорить Михайло Головко.
У 90-му своїм щирим націоналізмом Текля Миколаївна піднімала дух односельчан.
— Вони донині згадують її щемкі і радісні емоції: “Ми маємо свою фану!” Сьогодні вона така ж збуджена, як і тоді. Попри біль і тривоги тішиться незалежності України і вважає, що тільки націоналісти мають керувати державою,  додає Михайло Головко. — Ідею мами продовжує син, наш однопартієць, Володимир Пришляк. Саме від нього вона часто чує: “Ти мені сталіна пережила, брєжнєва пережила, ще путіна переживи, а далі — роби собі, що хочеш!”. Від душі бажаю, щоб це синове побажання збулося стовідсотково!

Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман