TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Сільський фельдшер з Лановеччини добровільно став військовим медиком і служить на передовій

Опубліковано: 10.07.2022 21:14
Сільський фельдшер з Лановеччини добровільно став військовим медиком і служить на передовій

Андрій Смик з Молоткова навчався на фельдшера у Кременецькому медичному фаховому коледжі імені Арсена Річинського, здобув ступінь магістра в Рівненській медичній академії і тринадцять років надавав медичні послуги в рідному селі у фельдшерсько-акушерському пункті. Пише Голос Лановеччини. 

Всі земляки знали: у будь-яку хвилину при потребі можуть звернутися до свого лікаря й отримають фахову допомогу. Одружився і разом з дружиною Тетяною втішаються донечкою Соломійкою, яка росте завзятою, бойовою. Правда, сонячні світлі надії в родині дещо затьмарені хворобою дружини. Та Андрій мужньо бореться з життєвим випробуванням. А коли на рідну землю напав агресивний сусід, записався у територіальну оборону. Через день його направили в підрозділ Збройних Сил України. Вдосвіта, о 6.10, дзвінок до мами: «Я у Львові». Вона заридала. «Не плач. І не кажи, де я, бабі…». А бабусі Наталі 87 років, і вона дуже любить внука та переживає за нього. Тож довелося придумати причину, чому Андрія нема вдома. Проте недовго протрималася таємниця. Роман Манько, лікар із Білозірки, привіз ящик яблук: «Це для наших хлопців в зону бойових дій…», і це почула бабуся, яка тепер ще більше переживає та молиться за внука.

Андрій — єдиний син у мами Орислави. Життя так склалося, що вона самотужки його виховувала, всю любов і турботу віддавала. Працювала молодшою медичною сестрою в неврологічному відділенні районної лікарні, разом з батьками вела домашнє господарство,  а у вільний час, як і багато співучих молотківських жінок, знаходила душевний відпочинок у хорах — сільському і в церковному.

У 1943 році були безневинно знищені з родини Орислави її дід Мефодій Мосейко та його три сини Іван, Степан, Павло, батькові брати, які спочивають в одній могилі разом з сім’єю Кравчуків. Виростала вона разом із сестрою Галиною та братом Миколою, а батьки передали їм свою працьовитість, твердість віри, прагнення творити добро і міцно стояти на своїй землі.

Війна, як темна хмара, накрила нашу землю. І нам, миролюбним українцям, знову доводиться захищати свою вітчизну. В Афганістані воював син бабусі Наталі Коля Мосейко, де поряд був надійний товариш Руслан Матвійчук. Миколу поранили. Після лікування два тижні перебував вдома. Серед тих, хто проводжали його на вокзалі, була і Марійка, дружина Руслана. Підійшов поїзд із зіркою: «Пора прощатися!». Це все в пам’яті, але те, що пережив Микола, не порівняти, за його словами, із теперішніми звірствами московських окупантів. Його тривожить питання: «Чому нам все життя треба воювати?». І завжди запитує, чи дзвонив Андрій.

А Андрій певний час перебував у Яворові. І коли росіяни обстріляли крилатими ракетами Яворівський полігон – він був там. На щастя, не постраждав, хоча військова форма в той день була залита кров’ю. Після цього три місяці служив у Малині і більше місяця – у Сєверодонецьку. Проте додому телефонує: «Я в частині, у Черкасах…», а насправді… Про  фактичне перебування сина мама може лише здогадуватися. А про випробування, страшні будні війни дізнається від воїнів-односельців. Тарас Стаднік був поранений і трохи перебував вдома. Десь неподалік підрозділу Андрія воює і Віктор Полєха.

Андрій же міг і не йти на війну. Та це не про нього: священний обов’язок мужчини, вважає, — захищати свою родину і батьківщину. А за нього моляться рідні, друзі, односельці. Передають йому і побратимам передачі з продуктами, ліками, засобами гігієни – підтримують, чим можуть. А мама Орися лягає і встає з молитвою, надіючись на Бога, що залишиться її єдиний син живим і здоровим.

А найбільшою втіхою і радістю вдома для всіх є Соломійка. Вона знає, що її татко воює з ворогами, додому приїде на танку. Але довго не приїжджає, бо «танка вкрали цигани». 1 липня Соломійці виповнюється три рочки. Татко привітає свою дорогу донечку, вибравши слушний час, по вайберу, хоча дуже хотів би в цей день бути поруч із донею, пригорнути її, та заради неї, її світлого майбутнього Андрій на війні. А Соломійці висловлюють побажання прабабуся Наталя, дідусь Коля, бабуся Галя з родиною із Білки, бабуся Орися, мама і всі близькі родичі. Хай же щасливою буде доля Соломійки, щоб зростала здоровою, розумною і приносила рідним радість і потіху. А татові, коли вивчить віршик, то скаже:

Повертайся, татусю, скоріше,
Вся родина на тебе чекає.
Ми з тобою ще вивчимо вірші,
Переможе народ наш, я знаю! 

Я люблю тебе дуже, мій татку,
І молюся за тебе до Бога.
Та Небесного Тата прохаю:
“Отче Наш, нам пошли перемогу!”

Марія РОМАНЧУК


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман