TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Княже місто: 10 цікавих фактів про Теребовлю

Опубліковано: 17.01.2021 13:22
Княже місто: 10 цікавих фактів про Теребовлю

Одне з найцікавіших та найкрасивіших міст Тернопільщини розкинулося південніше обласного центру. Сюди щороку приїздить чимало туристів. І причин для цього – багацько.

Аби це підтвердити, пропоную ознайомитися з рядом цікавинок. Отже, поїхали:

  1. Одне з найдавніших міст. Перша згадка про Теребовлю датується 1097-м роком («Повість минулих літ»). Власне цю дату вважають періодом заснування. Завдяки цьому місто не лише чи не найстаріше в області, але й в усій Україні.
  2. Кілька назв. Від моменту заснування місто називали по-різному: Теребовля, Трембовля, Требевле, Теребовль (літописна назва). Щоправда, варіації залежали від того, хто говорив про населений пункт (поляки, араби тощо).
  3. Войовнича топоніміка. Більшість науковців вважають, що назва міста пішла від староукраїнського «теребити» у значенні «викорчовувати», «виламувати», «перебивати», «чистити». Ймовірно, кочові племена, зауваживши вдалу місцину, очистили її від всього лишнього – дерев, людей тощо. Власне «теребити» вперше згадується в Іпатіївському літописі 1014-го року в значенні «очищати напролом».
  4. Сумна легенда. З назвою міста пов’язана легенда. Згідно з нею, колись тут від рук загарбників помер місцевий князь з двома синами. На їхніх могилах поставили три хрести, які в народі ознаменували «три болі». Згодом так почали називати місцевість – Триболя, Тримбовля, Трембовля.
  5. Найбільші перепади висот. Теребовля має ще одну унікальність – географічну. І йдеться не тільки про вдале розташування. Річ у тім, що між найвищою та найнижчою точками міста різниця в 90 метрів! Таким не можуть похвалитися навіть високогірні населені пункти.
  6. Тисячолітній бізнес. Йдеться про відомий на всю Україну Застіноцький кар’єр (або як ще його називають, теребовлянський пісковик). Перша згадка про нього (як про розроблену ділянку) датується 1430-м роком. Проте історики мають підстави вважати, що роботи з видобування матеріалів тут велися ще на початку Х ст.
  7. Численні руйнування. Теребовлянці – направду працьовитий народ. Про це свідчить сама історія. Так, від початку заснування місто руйнували (моментами майже вщент) понад сотню разів! Ви тільки вдумайтеся в цю цифру! І всі рази адміністративну одиницю не лише відбудовували, але й робили могутнішою.
  8. Особливі привілеї. Теребовлю цінували всі правителі (польські, австрійські). Одним з підтверджень цього є скасування податків на вісім років королем Яном Ольбрахтом. До слова, інші українські міста не можуть похвалитися таким привілеєм. Зауважу, місто звільняли від податків також у 1518 та 1530-му роках.
  9. Рух опору та власний гніт. Чи не найгірше людям стало під час захоплення міста Северином Наливайком в 1594-му. Тоді містян обклали такими податками, що жителі вдалися до втечі. Хто не мав змоги тікати, продавав та віддавав все – майно, худобу тощо.
  10. Сучасні та давні унікальності. Теребовля – одне з небагатьох міст України, якому вдалося зберегти історичні споруди, пам’ятки тощо. Тут їх побачити можна з десяток. Чи не найгарнішими та найпопулярнішими серед туристів є: Плебанівський віадук (близька околиця райцентру; 1896-й рік зведення), Народний дім (збудований на мурах XVII ст), Пам’ятник майбутньому студенту, Теребовлянський замок (будівництво почалося 1366-го), костел св. Петра і Павла (1924-й рік).

Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман