TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

До 54% податків з зарплати — українцям готують шокуючі нововведення

Опубліковано: 07.08.2020 14:03
До 54% податків з зарплати — українцям готують шокуючі нововведення

Представники партії “Слуга народу” зареєстрували у Верховній Раді відразу кілька законопроектів для встановлення оподаткування в залежності від рівня доходів.

Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), що становить значну частину надходжень у бюджети різних рівнів, хочуть зробити “прогресивним”. Це означає: чим вищий рівень доходів, тим вище ставка, пише Ровесник.

Такі зміни були запропоновані у законопроекті №2758, представленому в січні місяці. Виходячи з цих змін, якщо доходи не перевищують 10-кратної мінімальної зарплати, ставка податку залишиться колишньою – 18%. Якщо доходи становлять від 10 до 20 мінімальних зарплат – ставка збільшується вдвічі – до 36%. Якщо ж доходи більш ніж в 20 разів перевищують “мінімалку” – ставка зростає втричі: до 54%. Тобто нинішня ставка залишиться у тих, чиї доходи в даний час не перевищують 47 230 грн в місяць. Ставка 34% буде у тих, хто отримує з усіх джерел до 94 460 грн. Якщо ж доходи ще вище – податок на доходи складе 54%.

Виходячи з листа Державної податкової служби, робляться висновки, що за третій квартал 2019 року 98,76% людей, які працювали за цивільно-правовими договорами, отримували середньомісячний дохід у сумі, меншій 45 тис. грн. І тільки у 1,24% офіційно працюючих громадян середньомісячний дохід становив більше 45 тис. грн. Виходячи з цієї інформації можна зробити висновок, що збільшення ставки податку “зачепить” тільки 104 873 осіб. З них 104 449 осіб отримали середньомісячний дохід від 45 до 90 тис. грн, тобто для них ставку пропонують збільшити до 36%. А середньомісячний дохід більше 90 тис. грн був тільки у 424 людини.

Саме з такої кількості людей можна буде отримувати 54% ПДФО. Тому голова ради Інституту податкових реформ, віце-президент Асоціації платників податків України Хотенко Олена вважає, що робити спеціальне законодавство для 1,2% людей – абсолютно неправильно.

Що стосується податку від 15 %, то в лютому цього року у Верховній Раді зареєстрували ще один законопроект №3076, що передбачає введення прогресивного оподаткування. Він пропонує знизити мінімальну ставку ПДФО – 15%. Нею хочуть оподатковувати дохід, який не перевищує 5 мінімальних зарплат на місяць, зараз це – до 23 615 грн. Для доходів від 5 до 15 розмірів МЗП (тобто від 23 615 грн до 70 845 грн) ставка ПДФО може скласти 18%. Від 15 до 50 мінімальних зарплат – 21% (від 70 845 до 236 150 грн), потім до 200-кратної мінімальної зарплати (до 944 600 грн) податок складе 24%, і понад цієї суми – 27%. Причому збільшення ставки пропонується застосовувати не до всього доходу, а тільки до суми, яка перевищує базу оподаткування за попередньою ставкою.

Чи будуть прийняті дані законопроекти з ПДФО ще не відомо, але українців точно очікують зміни.

На даний момент у нашій країні діє так зване “плоске” оподаткування доходів – ставка однакова для всіх і становить 18%. У державному бюджеті на 2020 рік частка ПДФО становить 12%, а, наприклад, в бюджеті Києва – більше 40%.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман