TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Українцям знову перерахують пенсії: Коли і кому пощастить цього разу

Опубліковано: 06.07.2020 13:40
Українцям знову перерахують пенсії: Коли і кому пощастить цього разу

В Україні в грудні мінімальну пенсію підвищать на 57 грн – до 1769 грн. Максимальна виплата при цьому збільшиться на 570 грн і складе 17 тисяч 690 грн.

Про це йдеться в затвердженому бюджеті Пенсійного фонду на 2020 рік. Разом з тим виростуть і доплати для пенсіонерів за стаж. Так, за кожен рік понад нормативного стажу (від 30 років для жінок і 35 – для чоловіків) пропонується надбавка в розмірі 1% прожиткового мінімуму. Наприклад, якщо жінка відпрацювала 40 років замість необхідних 30, то вона зараз може розраховувати на надбавку в 171,2 грн, а з грудня – 176,9 грн. Всього підвищення можуть відчути на собі 6,8 млн чоловік, пише Бізнес Компаньйон.

Що важливо знати про пенсійну систему в Україні:

Перше – пенсіонерів більше, ніж працівників, і ситуація буде погіршуватися

За даними Федерації роботодавців, в Україні 10,6 млн працівників на 11,3 млн пенсіонерів. Правда, є ще самозайняті і підприємці. В цілому ж один працюючий утримує своїми внесками одного пенсіонера.

З мінімальної зарплати до Пенсійного фонду надходить всього 889 грн, а з середньої зарплати – близько 1,8 тис. грн. Зрозуміло, цих грошей катастрофічно не вистачає. “Діра” в ПФУ досягає понад 170 млрд грн.

Міжнародна організація праці підрахувала, що до 2050-го кількість пенсіонерів в Україні збільшиться на 43,9%. Діюча система при таких обставинах просто зруйнується.

Друге – пенсії в Україні скоротили в 2017-му, більшість виявилася за межею бідності

Всі майбутні пенсії урізали в рамках пенсійної реформи в 2017-м, змінивши формулу. Якщо раніше за кожен відпрацьований рік можна було отримати 1,35% розрахункового заробітку, то зараз – всього 1%.

Наприклад, при середній зарплаті (близько 10 тис. грн) і з 30 роками стажу в цьому році можна буде отримати пенсію в розмірі 2,3 тис. грн. А якби діяли старі правила, то при таких же умовах-3,1 тис. грн.

Це призвело до того, що навіть із середньою зарплатою пенсія буде нижча за прожитковий мінімум. “Для осіб з заробітком, рівним середній заробітній платі в країні, діюча пенсійна формула забезпечить пенсію, яка буде вище відносної межі бідності і встановленого законом прожиткового мінімуму, але нижче, ніж фактичний прожитковий мінімум”, – йдеться в звіті МОП.

Третє – оновлені вимоги щодо стажу не виконає більшість українців

Вже з 2027-го, щоб отримати виплату в 60 років, знадобиться як мінімум 35 років стажу. Зараз з таким стажем всього половина пенсіонерів, і ситуація особливо не зміниться. За оцінками Мінсоцполітики, через сім років близько 45% українців змушені будуть працювати до 63 або 65 років.

Велика проблема – тіньова зайнятість. Близько чотирьох мільйонів українців працюють без офіційного оформлення, внески до Пенсійного фонду не платять. А ще мільйони частину зарплати отримують в конверті. Все це призводить до того, що на діючих пенсіонерів грошей просто не вистачає.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман