TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Слово Боже на Неділю Св. Отців І Нікейського Собору

Опубліковано: 31.05.2020 23:15
Слово Боже на Неділю Св. Отців І Нікейського Собору

Слово Боже на сьогоднішню неділю – Архиєрейська молитва Ісуса Христа і складає рівно половину 17 глави Євангелія від Йоана. Про що ж молиться Ісус?

Щоб зрозуміти цю молитву потрібно теж збагнути її контекст. Господь Ісус промовляю цю молитву на Тайній Вечері і звернена вона до Бога Отця. Отже, цьому передували настанови Спасителя у трьох останніх главах перед 17-тою. Тільки св. Йоан подає таку молитву. Пригляньмося до її змісту.

Спаситель просить Отця щоб Його прославив (Йо 17,1), щоб Син твій тебе прославив. Говорить це про внутрішньобожественне життя Святої Тройці: коли прославляємо одну Особу Тройці, тим самим віддаємо честь двом іншим – один Бог, але в трьох особах. Ісус був посланий щоб дарувати життя вічне, – тим які повірять в Нього. З цієї молитви ясно можна зрозуміти, що пізнати Бога це рівночасно пізнати Ісуса Христа. Ісус Христос – Бог, Богочоловік, Друга особа Божа Пресвятої і живоначальної та єдиносущної Тройці. Тому недаремно дана неділя носить також назву Отців Першого Вселенського Собору, що відбувся 325 року у місті Нікеї. Власне там, Отцями Церкви зібраними на соборі була проголошена анатема Арію (заперечув що Ісус Христос – Бог) і прийнято Символ віри який по сьогодні ми молимося..

Всі слова Ісуса у цій молитві сповнені любов’ю. Спаситель каже вже все завершено, – виконано діло спасіння людини, залишилося довершити тільки зовнішню його форму – тобто постраждати і померти на хресті. Якщо глибше вникнути в суть цієї молитви, можна побачити певний взаємообмін між Сином і Отцем (Св. Іван Дамаскин назвав це “перехорезіс” – спілкування між особами Трійці, в дослівному перекладі – “танок”), пише ДивенСвіт.

Ісус молиться за тих що увірували, що Він посланий Отцем, тобто є таким самим Богом (Йо 17,8). “Щоб були одно, як ми!” (Йо 17,11), – Ісус молиться про єдність учнів, щоб всі були одним тілом – Церквою, так як Він з Отцем. Це дуже глибокий вираз над яким слід окремо застановитися і збагнути усю міць і силу слова Христового. В цих словах найперше підкреслюється єдність одного Бога, – Ісус Христос не є якимось іншим Богом як Бог Отець, а тим самим Богом що й Він, Його відображенням. До Филипа Спаситель сказав: “Хто бачив мене той бачив і Отця” (Йо 14,9), тим самим підтверджуючи дані слова. Але Ісус просить теж про єдність учнів…На жаль зараз маєм те що маєм: Бог один, а Церков які вірують в того Бога в трьох особах – багато. Однак дане Євангелія закінчується словами повними надії: Ісус береже віруючу людину; якщо хтось і не спасеться – то тільки з власної вини (Йо 17,12).

Нехай час очікування приходу Святого Духа – буде часом радості, те чого бажав для нас сам Ісус Христос (Йо 17,13).

Отець-диякон Назарій ЛАНЬКО, Одеський екзархат УГКЦ


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман