TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Що таке одноразове декларування, яке хоче впровадити Зеленський

Опубліковано: 22.05.2020 14:03
Що таке одноразове декларування, яке хоче впровадити Зеленський

Володимир Зеленський озадачив уряд розробкою закону про одноразове декларування.

Володимир Зеленський ініціював впровадження в Україні одноразового декларування. Президент закликав Кабмін розробити відповідний законопроект і внести його в парламент. На все це глава держави дав три місяці, пише styler.rbc.ua.

У прес-службі Офісу президента 21 травня додали, що до роботи над документом слід також залучити експертів, представників бізнесу та Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики

Що таке одноразове декларування і що зміниться для українців в разі його введення – читайте в матеріалі Styler.

Навіщо це потрібно

Важливо зауважити, що ідею про виведення коштів громадян з тіні в команді Зеленського озвучували і раніше. Одноразове декларування доходів також ще називали “амністією капіталу”.

Спроби ввести в Україні одноразове (нульове) декларування робилися не перше. Так, на сайті парламенту ще наприкінці серпня 2019-го був зареєстрований законопроект № 1183 авторства групи депутатів від “Слуги народу” “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо добровільного одноразового декларування активів фізичних осіб”.

Цей проект передбачав у період з 1 січня по 31 травня 2020 року провести добровільне одноразове декларування активів фізичних осіб станом на 31 грудня 2019-го.

По ідеї, таке декларування покликане розкрити всі активи, що належать фізичним особам на праві приватної власності. Подавати документ потрібно в державну податкову службу.

За якою схемою може проводитися одноразове декларування

При подачі такої декларації можна не вказувати джерела походження та вартість задекларованих активів.

В одноразовій декларації потрібно буде вказати:

  • активи фізичної особи у вигляді валютних цінностей,
  • цінних паперів,
  • рухоме і нерухоме майно,
  • об’єкти незавершеного будівництва, частки (паї) у майні юридичних осіб,
  • інші майнові та нематеріальні активи – як в Україні, так і за кордоном.

В офіційному виданні Державної фіскальної служби України “Вісник. Офіційно про податки” зазначається, що фізична особа матиме право самостійно визначити в одноразовій декларації розмір доходу або його частини, з яких раніше не сплачено ПДФО та який був джерелом придбання активів, про який відсутня інформація щодо джерел його походження, та сплатити з нього ПДФО за ставкою 9 %.

Після завершення кампанії добровільного одноразового декларування податкова має все перевірити.

Яка відповідальність за неподання нульової декларації

Як зазначав економіст Олексій Кущ у своєму блозі на “112 Україна”, “за добровільне декларування – жодної відповідальності за “нажите непосильною працею” фізична особа нести не буде. Але! Просто так держава від неї не відстане. Доведеться заплатити 9% з тієї ж суми незадекларованих доходів”.

“Враховуючи, що у нас велика частина населення “сидить” на мінімалці, різниця між активами і легальними доходами вийде не слабка. Для трудових мігрантів та осіб, які працюють на аутсорсингу, і зовсім почнеться веселуха. Всі їх “хатинки” і “паркани в три метри” можуть обкласти 9%”, – зауважив він.

Економіст звертав увагу, що ті, хто не задекларує своє майно і не заплатить – потрапляє в систему обов’язкового моніторингу з боку держави.

“Тобто механізм приблизно наступний. Наприклад, у людини є квартира вартістю два мільйони гривень, машина на п’ятсот тисяч, депозит в банку на двісті, ОВДП на триста і частка в бізнесі на мільйон. Все це підсумовується і порівнюється з реально задекларованими доходами, що такий громадянин отримав за період особистого “збагачення”. Різниця в сумах – це і є незадекларована частину доходу”, – пояснив експерт.

Також важливо зауважити, що крім зазначеного законопроекту про одноразове декларування за кілька років було ще близько 4-5 подібних, але досі жоден з них не був ухвалений нардепами і не отримав схвалення громадськості.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман