TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Чому одне з найбільших у Тернопільській області сіл досі без сільського голови

Опубліковано: 15.03.2019 20:06
Чому одне з найбільших у Тернопільській області сіл досі без сільського голови

Конюхи – найбільше село у Козівському районі та одне з найбільших у Тернопільській області. Разом з прилеглими селами – Заліссям та Заберезками, які підпорядковані Конюхівській сільраді, тут нараховується майже 2500 мешканців. Тож порівняно з іншими населеними пунктами, в яких іноді важко зустріти когось на вулиці, життя тут активне й енергійне: функціонують лікарня, дві школи, дитячий садок, клуб, пошта та дванадцять торгових точок. Проблема лише у тому, кажуть мешканці Конюх, що у них відсутня повноцінна влада, яка б займалася усіма щоденними проблемами. Уже більше як півтора роки, відколи попередній сільський голова за власним бажанням склав повноваження, вони не мають сільського голови, хоча його обов’язки весь цей час виконує секретар сільської ради Стефанія Степанівна Франків, – пише “Сільський господар”.

Люди, які звернулися до редакції із наболілим питанням, котре не можуть вирішити самостійно, претензій до секретаря не мають. Вони навпаки їй співчувають, адже розуміють, що обсяг робіт у великому селі не малий, тому водночас повноцінно виконувати обов’язки секретаря і голови неможливо. Водночас конюшани не розуміють, чому стільки часу їхнє село живе без голови і ніхто цим не переймається.

Стурбована такою ситуацією і сама Стефанія Степанівна, яка з усіх сил намагається вирішувати усі питання вчасно і якісно. Проте, зізнається, з таким величезним обсягом роботи, ще й у пенсійному віці, це нелегко.

– Ось подивіться, – показує жінка, – скільки паперів розкладено навколо. Тут незакінчено, тут недописано… Вечорами, буває, несу роботу додому і у вихідні приходжу працювати, бо крім паперової праці, щодня приймаю по 10–20 осіб, яких треба вислухати і допомогти. А крім того, маю подавати звіти у різні інстанції, вести статистику, видавати довідки, писати відповіді, протоколи та багато інших обов’язків.

Свою роботу Стефанія Степанівна знає дуже добре, бо працює секретарем сільської ради з 1975 року, але на старші літа, каже, вже не хоче такого навантаження і з нетерпінням чекає призначення дати виборів сільського голови.

– Зрештою, – каже службовець, – сільського голову швидше послухають люди, а мені буде легше виконувати лише свою роботу секретаря. Відповідні клопотання щодо призначення у селі дати виборів я подала вчасно – у п’ятнадцятиденний період після того, коли попередній сільський голова склав повноваження. Згодом надіслала ще одного такого листа, але дата досі не призначена.

Офіційної відповіді на листи сільська рада не отримувала, проте, за словами Стефанії Степанівни, їй телефонував представник із Верховної Ради із проханням ще якийсь час зачекати. Доки чекати, вона не знає, але сподівається, може, після виборів їхнє питання буде вирішене. Розраховують на це і мешканці села.

– Через відсутність сільського голови страждають село і мешканці, – впевнений депутат районної ради Василь Сеник. – На сьогодні є чимало регіональних, обласних та державних програм, у яких Конюхи могли б взяти участь. Але відсутність голови гальмує ці процеси і ми втрачаємо дорогоцінний час, у який відбуваються зміни. Складається враження, що така ситуація комусь вигідна. Крім того, у селі є різні побутові проблеми зі сміттям, дорогами та багато інших, які потребують вирішення. Тому затягування із призначенням виборів є неповагою до людей та порушенням законодавства, а такої ситуації, коли село не мало голови, не було за всю його історію.

Стурбований ситуацією у рідному селі і депутат сільської ради Василь Колісник, який, каже, вже втомився від такої напруги, адже нерідко доводиться і самому вирішувати чимало проблем, які були б значно простішими для голови. Таке враження, що від нас усі відреклися і велике, небідне село прямує дорогою в нікуди.

Ситуацію прокоментував і голова районної ради Петро Репела:
– Постанову про проведення дочасних виборів голови Конюхівської сільської ради має прийняти Верховна Рада України, а рішення про встановлення дати їх проведення – Центральна виборча комісія. Відповідне прохання до цих органів я, як голова районної ради, надсилав. У телефонній розмові мене запевнили, що підготують проект постанови, але, як бачимо, до сьогодні дочасні вибори не призначені.

До речі, аналогічна ситуація із відсутністю сільського голови є і в інших селах Козівського району – Глинній та Кальному, повідомив голова районної ради. У Кальному голова склав повноваження три місяці тому і обсяг роботи там значно менший, ніж у Конюхах, а у Глинній немає сільського голови більше року. Окрім того, схожі випадки непоодинокі і в інших районах нашої області і також потребують вирішення.

Після нашої розмови Петро Репела подав ще одне клопотання про призначення дочасних виборів у цих селах. Можливо, на цей раз воно буде результативним.

Любов ТИМЧУК


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман