TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

«Книжечок» більше не буде: Чому українцям треба йти за ID-паспортом

Опубліковано: 02.11.2018 12:39
«Книжечок» більше не буде: Чому українцям треба йти за ID-паспортом

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заборонив оформлювати паспорт громадянина України з використанням бланка в формі книжки.

Таке рішення було прийнято на засіданні Кабміну 21-го березня із внесенням відповідних змін до постанови “Про затвердження зразка бланка, технічного опису та порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України”. Раніше українцям могли видавати традиційні “книжечки” до завершення робіт по забезпеченню територіальних підрозділів Державної міграційної служби матеріально-технічними ресурсами, необхідними для ID-паспортів (карток). Сьогодні Уряд це положення виключив, оскільки терпідрозділи міграційної служби вже забезпечені необхідними технічними ресурсами в повному обсязі, – пише depo.ua.

Це означає, що українці, які загублять “книжечку”, або вирішать замінити фото, чи просто отримуватимуть перший паспорт, переходитимуть на посвідчення у вигляді стильної пластикової картки.

Що за ID-паспорт

Внутрішній паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм у формі ID-картки українці могли добровільно оформлювати ще з 2016-го року. Тоді вступив в силу Закон України №1474-VIII, який передбачав оформлення ID-картки, зокрема з 14-річного віку, як у більшості розвинених країн. На той час планувалося, що українцям дозволять користуватися паперовими “книжечками” ще протягом чотирьох років. Зараз про терміни не йдеться. В Міграційній службі прогнозували, що повний перехід України на ID-карти відбудеться до 2022 року.

Першу ID-картку українець може отримати безкоштовно за місцем реєстрації в терпідрозділі ДМС України по досягненню 14 років, зібравши необхідні документи. Видається така картка на 4 роки. Починаючи з 18 років картку видають вже на 10 років. У випадку втрати паспорта, за бажання обміняти власну “книжечку” на модну картку, доведеться сплатити адміністративний збір в ДМС у розмірі 279 гривень (192 – вартість бланку). Місцеві органи влади уповноважені частково або повністю звільняти певні категорії своїх жителів від оплати послуги.

На ID-картку наноситься податковий номер, який ми звикли називати ІНН, як на електронний чіп, так і графічно. А також всі інші дані про сімейний стан, місце проживання, реєстрації, дітей. І змінюється ця інформація дуже легко без ненависної біганини за довідками.

Окрім цього, ще влітку 2017-го розповідалося, що ID-паспорти видаватимуть із вбудованим цифровим підписом.

ID-карта є ключем громадянина до державних послуг в електронному вигляді. І для всіх відносин з державою буде достатньо одного документа. Важлива перевага – це захищеність. Такий документ практично неможливо підробити завдяки внесеним у нього відбиткам пальців.

Лише за 2017-й рік ДМС видала 1,1 млн ID-карток. Додаткова перевага такого документу в тому, що з ним можна поїхати в Туреччину, що раніше було неможливим зі звичайною “книжечкою” без закордонного чи біометричного паспорта. Звичайно, що загалом подорожувати країнами з ID-карткою буде неможливо – потрібно оформлювати біометричний паспорт. Оскільки, ID-картка – це внутрішній паспорт. А Біометричний, відмовідно, зовнішній.

Закордонний досвід

Аналогічні ID-карти видаються 16 країнам світу, піонером серед яких став Сінгапур – місто-держава з високим рівнем розвитку електронних послуг уряду.

У ряді європейських країн біометричні ID-карти вже прийшли на заміну звичайним ламінованим картками, які посвідчують особу, але без біометричного чіпа. У країнах, де подібний документ вже використовується, ID-карти з біометрією отримують як громадяни, так і володарі постійного виду на проживання, а також студенти. Для європейця його ID-карта – достатній документ для вільного переміщення по Шенгенській зоні і навіть за її межі. Українському студенту для цього потрібен біометричний паспорт.

Найбільш цікавим є приклад Естонії. Громадяни цієї країни отримали можливість голосувати через Інтернет за допомогою своїх ID-карт та брати участь у виборах на будь-якій ділянці також завдяки можливості ідентифікувати громадянина цифровим способом. Звісно, тут справа не тільки в пластику з чіпом, але і у софті, який закупила держава – обійшлося все в 60 млн євро. Документообіг в країні відбувається в Інтернеті, а для того, щоб отримати доступ до електронних послуг в країні необхідна ID-картка та зчитувальний пристрій. Окрім цього Естонія дає можливість отримувати електронне громадянство. Воно не дає прав на проживання або привілеїв для отримання візи, зате дозволяє реєструвати свій бізнес в цій країні і платити податки в її скарбницю будь-кому.

У Китаї ID-карта є повноцінною банківською картою. Крім прописки, фото, відбитків пальців власника вона може містити в зашифрованому у вигляді будь-яку необхідну китайцю інформацію, навіть його медичну картку.

Чому це круто

Рішення не видавати більше “книжечки” пришвидшить відхід нашої країни від паперової тяганини. Часи, коли потрібно буде носити із собою Ідентифікаційний код та інші довідки, поступово відійдуть в минуле. Бо набагато зручніше і сучасніше мати всю потрібну інформацію на захищеному чіпі, з якого дуже швидко в будь-якому місці у потрібний момент її можна зчитати. Головне, щоб вистачало необхідного обладнання. До того ж, ID-картка не так швидко псується, як застарілий паперовий документ.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман