TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Економісти пояснили, чому зміцнення гривні — це погано

Опубліковано: 15.12.2019 14:03
Економісти пояснили, чому зміцнення гривні — це погано

В останні дні гривня продовжує стрімко зміцнюватися. У Національному банку України пояснюють, що на курс, зокрема, впливають надходження валюти від експортерів, а прем’єр-міністр Олексій Гончарук тим часом перераховує позитивні моменти від зміцнення гривні. Однак експерти, з якими поспілкувався InfoResist, іншої думки про активне зміцнення національної валюти.

Зміцнення гривні негативно впливає на експорт

Економіст Тарас Козак підтверджує, що українська національна валюта зміцнилася завдяки інвестиціям іноземних інвесторів, але в цьому є негативні моменти.

За його словами, українці не довіряють національній валюті, тому намагаються свої заощадження переводити в долари. Втім, світове співтовариство іншої думки.

«Українська економіка стабілізувалася, а через те, що попит на долар був великий, так сталося, що гривня була дуже недооцінена. Те, що ми бачили колись і 30, і 40. Ну зараз вона повернулася на курс 25-27 на початку цього року. І все одно це був привабливий курс для іноземних інвесторів, які в цьому році почали активно інвестувати в українські внутрішні паперу, саме в гривні. А для того, щоб іноземцю купити гривню від державної облігації, потрібно спочатку купити гривні, тобто продати долари і купити гривню. Ось і приплив валюти був несподіваним. Якби не було цього припливу, то гривня залишилася, як і в попередні роки, десь на курсі 27-28-29 », – каже Козак.

Він пояснив, що певні негативи від такого активного зміцнення полягають в тому, що українським експортерам, які продали продукт за кордоном і привезли в Україну долари, не вдається окупити всі свої витрати, – пише Бізнес Компаньйон.

«Тому що витрати йдуть в гривнях, а продажу в доларах. І коли повертають валютну виручку в країну, потрібно мати досить гривень, щоб окупити витрати, тобто заплатити за сировину, заплатити за роботу, заплатити податки і так далі. І часто ця робота для експортерів через те, що долар низький, може перетворюватися в безприбуткові, а іноді навіть збиткову роботу. І це погано не тільки для цих експортерів, це погано в загальному для економіки. Тому що, якщо ці компанії перестануть працювати, значить, що люди, які там працюють, втратять роботу, держава втратить податки від компанії, а ще країна не матиме приплив валюти », – зазначив економіст.

Козак підкреслив, що якщо експортерів, які зупинили роботу, стане багато, то після цього в економіці відбудеться «зворотне і швидкий рух».

«Тобто пружина долара зараз стискається, але ця пружина може розпрямитися і перенесеться назад до курсу 25,26,27,28,29 – де вона зупиниться поки сказати складно. Але здавлюють її чи не штучно, а саме цей приплив валюти », – вважає він.

Що потрібно робити Нацбанку України?

На думку Козака, Національний банк в подібних випадках міг би викуповувати валюту в свої золото-валютні резерви без такого швидкого зниження курсу покупки.

«Тобто коли там прийшов перший мільярд, вони знизили курс з 28 до 27 або 26 грн. Могли б знизити повільніше. Тобто спочатку купити більше, потім знижувати; знижувати, потім купувати, і так знову. Тому це зниження до 23,5 – це дуже швидке зниження, фактично за 10 місяців гривня заробила більше, ніж 15%. Зміцнення більше, ніж 15% до долара це дуже-дуже швидко. І це я називаю ефектом стислої пружини. А то, що цей курс вже впливає на експорт негативно ми бачимо, тому що в країні постійно зростає негативна різниця між обсягом нашого імпорту – він росте швидше і він більше, і обсягом експорту – він менший і росте повільніше », – пояснив економіст.

Він додав, що різниця між вартістю експорту та імпорту (сальдо торгового балансу) весь час збільшується і поки що покривається перекладами «заробітчан», які пересилають гроші своїм родичам в Україні. Однак якщо ці кошти перестануть йти або ж інвестори припинять з якоїсь причини купувати українські облігації, то ця «стиснута пружина» випростатися.

Прогноз курсу долара

Козак заявив, що на сьогоднішній день спрогнозувати, якою буде курс в наступному році, дуже складно. Є дуже багато факторів, що впливають на це. Зокрема, чи буде підписаний між Україною і РФ договір на транзит російського газу.

«Якщо не підпишуть, то в Україні буде щорічно надходити на 2 млрд менше виручки від української газотранспортної системи. А 2 млрд це досить багато. А якщо підпише, то кошти будуть потрапляти в бюджет, тобто валюти в країні стане більше. Наступний крок – це «ПриватБанк». Якщо Коломойський все-таки виграє суд у України, значить, він буде мати можливість якимось чином поміняти менеджмент банку або взагалі отримає компенсацію в кілька мільярдів доларів, це означає, що Україна втрачає. Це означає, що МВФ скаже спочатку у себе розберіться, потім ми будемо давати гроші », – вважає експерт.

Зміцнення гривні – добре тільки для імпорту і тих, хто їде відпочивати

Колишній міністр економіки України, економіст Віктор Суслов вважає, що зміцнення гривні – це все ж погано для економіки.

«Звичайно, це погано. Найкраще це стабільна валюта. Що таке стабільна валюта? Це валюта, курс якої постійний, яка не відчуває серйозних коливань, ні в бік ослаблення, ні в бік посилення. Ось це і є стабільна валюта. Тому те, що гривня зміцнюється, це свідчення тієї ж самої нестабільності. Значить, треба розуміти, які наслідки в економіці будуть від зміцнення гривні », – зазначив він.

Суслов пояснив, що при зміцненні національної валюти ціни починають рости, а, відповідно, українці стають багатшими, а біднішими.

«Але є інші, ще більш серйозні негативні наслідки від зростання курсу. Власне, позитивно може бути добре тим, наприклад, хто купує валюту з різними цілями. Наприклад, для забезпечення імпорту. На імпорт потрібно витрачати менше гривні на закупівлю того ж самого кількості доларів або євро, легше завозити іноземні товари, вони стають більш конкурентоспроможними, тому що можна навіть кілька знизити ціни на імпорт і задушити рештки українських виробників, завдяки зростанню курсу гривні. Добре тим, хто збирається їхати за кордон, відпочивати, ще щось. Купити валюту дешевше і поїхати, так. Але для економіки країни-це не здорово, так як це все одно вивезення валюти і негативний вплив на платіжний баланс », – стверджує економіст.

Від’ємне сальдо торгового балансу перевищило 11 млрд доларів

Суслов також вважає, що зміцнення гривні “катастрофічно» впливає на український експорт. При цьому в Україні зростає негативне сальдо торговельного балансу, яке вже перевищило 11 млрд дол.

«Тому що зміцнення гривні на 14% приблизно в той час, як офіційний орієнтир на кінець року в уряду більше 29 гривень за долар, і багато підприємств розраховували свої бізнес-плани з експорту, виходячи саме з офіційних індикаторів. Що тепер вийшло? Тепер після посилення гривні, природно, навіть колишня валютна виручка при перерахунку в гривню, коли вона завозиться в країну, дає набагато менші суми, ніж наші експортери розраховували. В результаті у нас великі проблеми з експортом », – пояснив економіст.

Таким чином в економіці країни починаються такі негативні зміни, як падіння експорту, складності експорту, особливо промислової та сільськогосподарської продукції.

«Все це йде через те, що Мінфін разом з НБУ поміняли свою боргову політику. Ми почали залучати спекулятивний гарячий капітал, і залучати його почали з дуже високою прибутковістю. Тому що при низьких темпах інфляції у нас висока ставка, остання центрального банку, як відомо, була 15,5%. Сьогодні, правда, говорять, що може знизять. А ставки за кредитами комерційних банків перевищували 20%, але з цінних паперів ми платили в гривні різні ставки, доходило і до 19% в останній час. Однак, коли гривня ревальвують, прибутковість у валюті досягала в цьому році і 30% річних, перевищувала і 20% річних, ну зараз трохи менше. Саме через таку найвищою в світі прибутковості в валюті через ревальвацію гривні ми залучили з усього світу спекулянтів, які готові ризикнути », – підкреслив експерт.

Він додав, що це забезпечило приплив більш 4 млн дол. Протягом року від нерезидентів.

Мінфін будує фінансову піраміду

За словами Суслова, Міністерство фінансів будує фінансову піраміду в тому плані, що високі відсотки і погашення попередніх позик наводиться за рахунок залучення інвесторів на нових умовах.

«Пропало, такі піраміди будувати довго ще нікому не вдавалося, тут неминуче обвалення, тобто неминучий той момент, коли припливу нових грошей від нерезидентів не буде, а до того ж почнеться ще й відтік, коли люди будуть забирати свої капітали разом з високими нарахованими відсотками. Ну Мінфін нас втішає тим, що це врешті-решт позики в гривні, що по гривні ми завжди розрахуємося, надрукуємо і розрахуємося. Тобто проводиться політика, в результаті якої стає неминуча сильна девальвація гривні, зі стрибком цін, природно, і з ще більшим зубожінням переважної більшості громадян », – стверджує він.

Україну заганяють в серйозну фінансову кризу

Колишній міністр економіки заявив, що країну заганяють в дуже серйозну фінансову кризу через некомпетентних дій команди нового уряду.

«Не тільки я так вважаю, про це все навколо кожен день кричать. У Верховній Раді навіть була спроба створити спеціальну слідчу комісію щодо дій Мінфіну і Нацбанку в цьому напрямі. Я, до речі, упустив момент, створили вони його чи ні. Круглі столи проводились у Верховній Раді, там Дубинський (нардеп від «Слуги народу», – ред.) проводив, інші депутати. До речі, недавно ж була заява Ради національного банку, де глава ради Данилишин дуже акцентував увагу, що політика Нацбанку буде мати важкі наслідки для країни. А рада Нацбанку більшістю голосів вже схвалив цей висновок. Це, насправді, дуже тривожні факти. Це не особиста думка якихось окремих експертів. Це вже розуміння на високому рівні, всередині наших державних органів починаються протиріччя », – підсумував Суслов.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман