TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Тисячі українців можуть залишитись без пенсій. Що відбувається?

Опубліковано: 12.10.2019 17:42
Тисячі українців можуть залишитись без пенсій. Що відбувається?

В Україні вже більше місяця можна оформляти пенсії онлайн. У Пенсійному фонді (ПФУ) запевняють, що таку «пенсію в один клік» отримали більше тисячі українців. Але, як виявилося, з оформленням пенсій є і проблеми – без виплат можуть залишитися сотні тисяч фізичних осіб-підприємців (ФОП). Про це пише «Сегодня».

Видання пояснює, що зараз такі бізнесмени платять єдиний податок (918 гривень за станом на жовтень-2019). Саме цей податок і дає спрощенцям право на пенсію. Але для оформлення виплат потрібен і стаж – зараз це 26 років, але вимоги поступово посилюються, і до 2028 року для виходу на пенсію знадобиться вже 35 років трудового стажу. Але як ФОП може довести, що пропрацював досить довго, щоб отримувати пенсію?

Автор статті описує випадок: коли 60-річний чоловік-приватний підприємець звернувся у Пенсійний фонд, його там шокували, сказавши, що він може не розраховувати на пенсію. Виявилося, що у ПФУ немає відомостей про сплату внесків за 90-і роки. На це ж скаржиться більшість ФОПів пенсійного або передпенсійного віку. При цьому документи можуть бути втрачені, а деякі архіви і зовсім згоріли, – пише Бізнес Компаньйон.

Часто база даних губилася в податкових. І якщо в обласних центрах ще більш-менш ситуація, то в районних центрах вона взагалі катастрофічна. Видання зазначає, що з кожним роком ФОПів, які не можуть вийти на пенсію, стає все більше. Зараз це люди, які починали працювати в 90-х. Тоді бізнес відкривали 25-30-річні, і переважно через безвихідь – роботи не було, заводи, фабрики закривалися. Зовсім скоро їм виповниться 60 років. А коли ФОПів, яким відмовили в пенсії, набереться критична маса, це може загрожувати соціальним вибухом.

Підприємці кажуть: якщо їх декларації про сплату внесків так і не знайдуть і якщо їм відмовлять в пенсії – вони вийдуть на мітинги. У той же час в Пенсійному фонді, в який підприємці і повинні подавати звітність, заявляють, що всі документи надійно зберігаються. У разі ж втрати підприємці повинні були їх зберігати також, тому справедливість восторжествує. Але самих підприємців такі пояснення обурюють – адже ніхто не попереджав, що потрібно зберігати документацію, щоб потім її показати Пенсійному фонду.

Ще один варіант, який пропонують підприємцям передпенсійного віку – стаж, якого не вистачає, можна докупити. Офіційно заплатити мінімальні внески – ЄСВ – один місяць зараз – це 918 гривень. Тобто тільки рік обійдеться в 11 000 гривень. А якщо не вистачає років десять? Це вже більше ста тисяч. Тобто право на мінімальну пенсію може коштувати дуже дорого.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман