TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Бідолашна жінка обгоріла при спалювані сміття

Опубліковано: 04.09.2019 12:03
Бідолашна жінка обгоріла при спалювані сміття

Неприємна подія трапилася 30 серпня в с. Серетець Зборівського району.Близько 19.00 годин 62-річна місцева жителька спалювала на власній присадибній ділянці суху траву та внаслідок власної необережності отримала опіки. Її терміново доправили в Зборівську районну лікарню, де встановлено наступний діагноз: «Термічні опіки тіла 7%».

Зважаючи на непоодинокі випадки спалювання сміття та сухої рослинності, тернопільські рятувальники нагадують про небезпеку, на яку наражаються люди внаслідок пожеж в природних екосистемах.

Шкода від спалювання сміття, а також сухої трави, листя та інших рослинних залишків різностороння та має багато негативних наслідків, зокрема для здоров’я.

Адже разом з димом у людські легені потрапляють різноманітні токсичні, шкідливі для здоров’я хімічні речовини, що виділяються в процес горіння, зокрема сполуки свинцю, ртуті і інших важких металів. Основним складником диму є – монооксид вуглецю або чадний газ – потенційно смертельне небезпечне з’єднання, оскільки надзвичайно легко засвоюється гемоглобіном крові, блокуючи доставку кисню до тканин організму. Серце починає працювати з більшим навантаженням, що посилює небезпеку загострення кардіологічних захворювань. У поєднанні з іншими забруднювачами, такими як промислові викиди або вихлопні гази, токсична дія чадного газу значно зростає.

Інші забруднювачі – іррітанти, на які може не звернути увагу людина з хорошим здоров’ям, серйозно погіршують стан людей, хворих астмою, хронічним бронхітом або схильних до гострих респіраторних захворювань. Вони подразнюють чутливі нервові закінчення в бронхах, що викликає бронхоспазм – різке стиснення бронхів, що призводить до задухи.

У сирі, туманні дні, мікрочастинки, з яких складається дим, міцно зв’язуються з парами води, утворюючи «смог», який особливо шкодить органам дихання.

Вироби на основі полівінілхлориду (ПВХ), наприклад, обрізки лінолеуму, деякі види упаковки, іграшки, предмети з шкірозамінника, тканини, покриті полімерною плівкою, залишки ізольованого електричного кабелю та інші при горінні утворюють цілий ряд вкрай небезпечних токсикантів. Кожен, хто наважується спалювати в багатті відходи, а особливо ті, що містять ПВХ, наражає на небезпеку дії цієї небезпечної хімічної сполуки не лише власне, але й здоров’я навколишніх.

Іншим джерелом небезпечних продуктів горіння є синтетичні матеріали, що містять азот, наприклад, нейлон, деякі акрили і поліуретанові піни, які широко використовуються для набивання диванів, крісел і матраців, а іноді для виготовлення килимків на поролоновій підкладці. Всі ці предмети є причиною великого числа смертельних випадків при пожежах – через отруєння ціанідами, які утворюються при горінні.

Синтетичні матеріали, які є чистими вуглеводнями, такі як поліетилен, поліпропілен і полістирол, не заподіюють великої шкоди, якщо горять при високій температурі – вони просто перетворюються на вуглекислий газ і водяну пару. Але температури багаття для цього не достатньо – ці матеріали найчастіше поволі тліють, утворюючи щільний чорний дим, що містить канцерогенні вуглеводні і акролеїн.

При спалюванні ДСП, ДВП і фанери, які містять великі кількості смол формальдегідів, при горінні виділяються шкідливі речовини – цианіди і формальдегіди.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман