TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Бережани, Чортків, Бучач – найкрасивіші маленькі міста України

Опубліковано: 23.04.2019 14:03
Бережани, Чортків, Бучач – найкрасивіші маленькі міста України

Тут немає нескінченних пробок, в повітрі витає запах свіжої випічки і вина, а по вулицях гуляють люди, обнявшись і тримаючись за руки. Проте, ми розповімо не про країну ОЗ, а про маленькі міста нашої величезної України, де можна недорого відпочити на вихідних.

Маленькі міста в Україні, де можна недорого відпочити, – пише tenews.org.ua.

Чортків

Фото instagram.com/ukraine_is_

Дуже затишне, спокійне місто з приголомшливою перлиною, яку видно з будь-якої точки міста – Домініканським собором.

Перша письмова згадка – 1427 рокуі як с. Чартковіце, власність Я. Прадонтіча, сина Прадонти Копіценського (Копичинського).

Що подивитися:

– Католицький костел святого Станіслава 1731 року

– Чортківський замок,

– Дерев’яні церкви XVII і XVIII століть,

– Історичний музей,

– Чортківська ратуша з годинниковою вежею,

– Синагога 1905 року.

Бучач

Buchach

Назва міста походить від старослов’янського слова «буча» – в значенні «весняні води, обрив і глибина», що досить точно відображає навколишній ландшафт.

Що подивитися:

– Ратуша (1750 г.), пл. Волі

Побудована за проектом Бернарда Меретина у стилі українського бароко з елементамі Відродження. Нижня частина являє собою двоповерхову будівлю квадратної форми з масивним фігурним фронтоном і балюстрадою на горі. На будівлі посередині зведена двоярусна вежа з куполом у стилі бароко.

Загальна висота споруди – 35 м. Будівля ратуші прикрашена скульптурами роботи Пінзеля. Більшість скульптур до нашого часу не збереглися.

– Замок (XIV ст.), Вул. Замкова

Про час початку будівництва замку (XIV ст.) свідчать знахідки фрагментів залишків готичного порталу (колон, капітелей), виявлені під кріпосними стінами. Збережені стіни і башні відносяться до XVI в. Замок в плані має овальну форму.

Стіни товщиною 3,5-4 м, триярусні з бійницями. На території фортеці був палац в стилі Відродження з фонтаном посеред двору. Для проїзду до палацу існували в’їзні ворота і підйомний міст, перекинутий через рів. Найбільш потужна напівкругла стіна з двома вежами виходить в бік міста на вул. Замкову. Замок був побудований феодалами Бучацького.

На початку XVII ст. містом і замком заволоділи Потоцькі, які розширили південну частину фортеці, побудувавши два напівкруглих бастіони. У цей період замок переживає серію штурмів, руйнувань і подальших відновлень. В кінці XVIII ст., після входження міста до складу Австро-Угорщини, починається період занепаду замку. У XIX ст. розібрана частина оборонних стін, камені з яких розпродані в якості будівельного матеріалу.

– Золота липа

Під цим деревом 18 жовтня 1672 був підписаний мирний договір між Османською імперією та Річчю Посполитою, відомий також як Бучацький мир. Знаходиться на південному масиві міста при дорозі в селі Соколов.

– Монастир отців-василіан (1753-1770 рр.), Вул. Міцкевича, 19

У 1712 р Стефан Потоцький отримав дозвіл від львівського архієпископа запросити з Литви в Бучач отців василіан для заснування теологічної школи греко-католицького духовенства. 12 травня 1751 році син Стефана Потоцького, Микола, урочисто заклав перший камінь майбутнього комплексу на схилі Федір-гори.

– Церква св. Миколая (1610 г.), вул. Св. Миколая, 8

Побудована на гроші подружжя Потоцьких: Стефана і Марії (двоюрідною сестрою митрополита Петра Могили). Архітектурною особливістю є триконхова будівля храму. Подібні споруди мали також і оборонне значення, про що свідчить наявність високих вікон-бійниць на другому поверсі. У церкві зберігся різьблений іконостас барокової форми, виготовлений в 60-х рр. XVII століття на кошти бучацьких міщан. Церква зведена на скелі над Стрипою, живописно вписавшись в образ міста.

– Церква св. Покрови (1755-1764 рр.), Вул. Галицька, 23

Побудована в стилі пізнього бароко архітектором Бернардом Меретином за участю скульптора Пінзеля замість старої дерев’яної, яка перебувала нижче неї.

– Костел Успіння Богородиці (1763 г.), вул. Просвіта, 2

28 серпня (свято Успіння Богородиці) 1397 (за іншими припущеннями 1379, 1387) року Міхал Абданк з Бучача заснував в місті римсько-католицьку парафію з костелом. Протягом майже 400 років костел занепав. У 1761-1763 рр. на кошти, пожертвувані Миколою Василем Потоцьким, біля підніжжя Замкової гори був побудований новий костел, який існує і в наші дні.

Бережани

Фото Pizzatravel.Com.Ua

Таке спокійне і затишне місто як Бережани варто ще пошукати. Старовинні будинки, бруківка і багатовікова історія, а ще максимально приємні ціни на проживання та харчування – вам точно тут сподобається!

Що подивитися:

– Ратуша (музей) 1803 року

– Замок Сенявських 1534 року

– Бернардинський монастир 1716 року,

– Урочище Монастирок,

– Петропавлівський костел 1600 року

– Вірменська церква 1750 року

Кременець

Фото Максим Присяжнюк

Кременець – мальовниче містечко, розташоване на горбистій долині річки Ірви серед невисоких Кременецьких гір.

Тут знаходиться близько 50 пам’яток історії та архітектури. Останнім часом активно розвивається туристична інфраструктура, оскільки місто є зручною перевалочною базою при подорожах в розташовану неподалік Почаївську лавру і до джерела Св. Анни.

Що подивитися:

– Єзуїтський монастир (Колегіум),

– Кременецький замок,

– Палац Дзембовських,

– Музей Словацького,

– Богоявленський монастир,

– Будинки-близнюки,

– Дівочі скелі.

Маленькі міста України – це не тільки бюджетний відпочинок – низькі ціни на проживання та харчування, це ще і затишок, неспішний спосіб життя і можливість побути наодинці. Часто, це саме те, чого не вистачає нам в швидкому ритмі великих міст.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман