TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Витримала страшні тортури: на Тернопільщині колишня зв’язкова УПА відзначила 94-й день народження

Опубліковано: 14.03.2019 16:31
Витримала страшні тортури: на Тернопільщині колишня зв’язкова УПА відзначила 94-й день народження
13 березня колишня зв’язкова УПА Марія Штепа відзначила 94-й день народження.

Марія Штепа уродженка села Ромашівка Чортківського району. У підлітковому віці вона брала активну участь в діяльності патріотичної організації «Просвіта», а в 1942 році вступила до молодіжної ОУН, повідомляють на сайті Чортківської районної ради, – пише ternopoliany.te.ua.

Працюючи у райфінвідділі села Білобожниця Тернопільської області, була зв’язковою ОУН-УПА під псевдонімом «Тополя». Повідомляла про небезпеку в села, де мала бути облава, щоб уникнути нерівних боїв у разі оточення повстанців енкаведистами. Допомагала пораненим повстанцям, діставала ліки.

Арештована 12 грудня 1946 року, витримала страшні тортури у КПЗ, однак не зізналася ні в чому. Відбувала ув’язнення в Мордовії – 10 років, працюючи на лісоповалі.

Все своє життя Марія Штепа присвятила громадській праці з метою розбудови Української держави. Повернувшись із заслання, підтримувала націоналістичний дух на рідних теренах, організувавши у 80-х роках церковний хор в селі Білобожниця, який проводив репетиції у неї вдома.

Ініціювала спорудження пам’ятника «Жертвам тоталітарного режиму» у центрі цього ж села, та відновлення могили Січового стрільця на Білобожницькому цвинтарі.

З часу проголошення незалежності України Марія Штепа бере активну участь в громадсько-політичному житті нашої держави. Проводить зустрічі з молоддю та учнями, розповідаючи про буремні роки підпільної боротьби, тим самим виховуючи у них патріотизм, любов до України, високу громадянську свідомість.

Свій багатий життєвий досвід про боротьбу за державну незалежність передає у творчому доробку. Вона є автором 10 книг. Окрім того п.Штепа створила музей політв’язнів та репресованих у Чортківському районі у приміщенні Бучацького Єпархіального управління.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман