TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Оплаткова зустріч у чортківській польській школі

Опубліковано: 31.01.2019 14:03
Оплаткова зустріч у чортківській польській школі

Вже чверть століття у Суботній школі при Українсько-Польському Товаристві імені Адама Міцкевича в Чорткові, окрім вивчення польської мови, зберігають і шанують традиції польського народу, – пише tenews.org.ua.

Однією із таких традицій є святкування Вігілії, тобто Святвечора. Це час, коли вдома збирається уся родина. І коли з’являється перша зірка, родина сідає до святкового столу. Святковий стіл накривають білим обрусом на знак чистоти помислів усіх присутніх, а під обрус підкладають жмут сіна. На стіл обов’язково кладуть запалену свічку. Поляки завжди накривають на одну особу більше – для мандрівників або людей, які не мають родини. Кожний, хто у Вігілію не має де відсвяткувати народження Божого Сина, може постукати до будь-якої хати, і гостя радо приймуть за святковим столом.

Безперечно, усі члени Товариства та учні школи ще місяць тому відсвяткували Вігілію у себе в родині. Проте, оскільки школа – вчителі, учні, батьки – є теж родиною за покликанням, 26 січня вони зібралися усі разом, аби закінчити святкування Різдвяних Свят і поділитися Оплатком.

Оплаток – це прісний хліб, котрий випікається у вигляді тоненьких пластинок з пшеничного борошна та води без додавання дріжджів. Він символізує Тіло Христове. З давніх-давен ділення хлібом є виявом поєднання, тому оплаток також є символом братерства та любові. Взаємне ділення хлібом є особливим знаком пробачення, примирення та любові, а також готовністю ділитися усім, що в тебе є.

Різдвяна облаткова зустріч організована головою Товариства, директором Суботньої школи Марією Пустельник при активній підтримці викладачів Анни Волкової та Уляни Навлоки.

Ділення Оплатком відбулося після святкової Служби Божої, яку відправив священик костелу святого Станіслава о. Дмитро Андрейчин. Опісля учні школи співали колядки та читали вірші. Найбільшу популярність заслужили старовинна колядка «А що ж з тим Дитятком» та традиційна колядка «Тиха ніч, Свята  ніч…»

null

 

null

Богдан Присяжний, світлини Аліни Торкіт


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман