TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

На Тернопіллі священик чи не єдиний в Україні проводить Службу Божу мовою жестів

Опубліковано: 19.01.2019 12:03
На Тернопіллі священик чи не єдиний в Україні проводить Службу Божу мовою жестів
Ось вже 13 років тернопільський отець Ігор Шкодзінський править службу Божу мовою жестів. Він — капелан для людей з вадами мови і слуху Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ. У період різдвяних свят він не лише відправляє літургії, але й колядує разом із прихожанами… теж в особливий спосіб — він співає і жестами перекладає суть коляди, – пише Ровесник.

Сам священик зізнається, що ще не досконало володіє мовою жестів, але як тільки знаходиться вільний час — самотужки оволодіває новими знаннями.

— Добре, що в жестовій мові є так званий дактиль. Тобто, кожна буква має свій жест. Якщо  не знаю якогось слова, я показую його дактилем, тобто по буквах, – каже о. Ігор. – Якщо не всі розуміють це слово, бо не всі знають значення усіх слів, тоді я шукаю синоніми. А якщо знають це слово, показують мені, якому жесту воно відповідає і так я сам його запам’ятовую.

А вивчати мову жестів отець Ігор почав, коли його донька Настя пішла у дитсадок. Дівчині вже 19 років і з дитинства у неї були вади слуху. По слову, а згодом по фразі разом із донечкою священик почав відкривати для себе мову світу тишини.

Сьогодні отець Ігор Шкодзінський готує до святого причастя дітей у двох закладах – Тернопільській спеціалізованій школі-інтернаті для дітей зі зниженим слухом та у Теребовлянському навчально-реабілітаційному центрі. Окрім цього у церкві Матері Божої неустанної помочі у Тернополі він щонеділі о 13 год проводить богослужіння мовою жестів. І загалом виконує всі функції священика для людей із вадами слуху – проводить похорони, вінчання, хрещення, сповідає. Усе це – мовою жестів. При цьому усе це відбувається за всіма канонами.

Він – чи не єдиний в Україні, хто проводить літургії мовою жестів. Для нашої країни така практика наразі є рідкістю. Сам отець розповідає, що чув про проведення таких богослужінь лише у Львові та Івано-Франківську. У своїй роботі він вбачає скоріше волонтерську місію.

— Загалом це – волонтерська справа. Мене до цього спонукала особиста проблема. Якби у мене дитина чула, то я б напевно таким не зацікавився, – зізнається священик. – Але зараз ця робота дає духовне збагачення та відчуття потрібності.

За матеріалами УНІАН


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман