TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Сексуальні ігри в українському селі: терки, секеляння, притули

Опубліковано: 12.01.2019 20:03
Сексуальні ігри в українському селі: терки, секеляння, притули

Реальне життя в українському селі 17–19 століть нескінченно далеке від ідеалізованих фольклорних постановок. Було все, і багатьом за це нічого не було.

Про сексуальні практики дітей і молоді в роботі 1906 року «Дитина в традиціях і віруваннях українського народу» розповів етнограф і фольклорист Марк Грушевський, брат Михайла Грушевського. Деякі з них знайомі. Інші здаються незвично сміливими для релігійного і цнотливого суспільства, яким зараз змальовують українське село минулих століть.

Батьки не брали участі у статевій освіті дітей. Необхідні навички вони формували самостійно. Дещо підказували власні інстинкти і спостереження за тваринами. Решті навчалися у старших товаришів, запитували у заміжніх сестер і одружених братів.

В етнографічній експедиції в Бережанах, Тернопільська область, Грушевський спостерігав, як пастухи 6-12 років цілими днями займалися онанізмом, не соромлячись одне одного. Це називалося «робити пиво».

Першим досвідом міжстатевого контакту було секеляння. Діти роздягалися, навалювалися одне на одного і терлися. Молодші хлопчики і дівчатка терлися при всіх без сорому. Старші діти усамітнювалися. Дорослі соромили за терки, але гру не забороняли. Секелялися і підлітки: дівчата з дівчатами, хлопці з хлопцями та дівчата з хлопцями.

Байка про секеляння

Марк Грушевський наводить історію про терки дівчат на Київщині, розказану йому літнім чоловіком. Коли він був ще безвусим парубком, то перевдягнувся дівчиною, щоби отримати місце покоївки. Доньки господаря ввечері секелялися і запросили служницю приєднатися.

Після терки дівиці дивувалися, який у покоївки потужний кіль (клітор), і потім завжди просили секеляти їх зверху. Покоївка брехала, що кіль виріс, поки вона йшла на заробітки: було жарко, між ніг натирало і росло.

З часом господар помітив, що доньки сильно погладшали, посадив на табурет і влаштував перевірку невинності. Виявилося, що обидві дівчини вагітні. Оглянув покоївку, і облуда розкрилася.

Микола Пимоненко, «Святочное ворожіння», 1888 рік. Джерело: Державний Російський музей / Wikipedia

Навесні та влітку в світлий час доби молодь була у всіх на виду. Вночі парам забороняли усамітнюватися для поцілунків, обіймів і терок. Отримавши дозвіл батьків, дівчата влаштовували ліжко поза домом – в саду, на возі або на сіннику. Батьки наставляли дочок берегти невинність.

Восени і взимку вся родина ночувала в єдиній кімнаті будинку, а юнаків і дівчат відпускали на вечорниці. Сезон вечорниць починався після завершення польових робіт і тривав до Великого посту.

Дівчата, які ночували з хлопцями і не ходили на вечорниці, ставали серед однолітків об’єктом кепкувань. Саме на вечорницях молодь проходила своєрідний сексуальний лікнеп. Про це в книзі «Жіноче тіло у традиційній культурі українців» (2016) з посиланням на свої польові дослідження і матеріали експедицій 18-20 століть розповідає етнограф Ірина Ігнатенко.

Можна вписатися?

Молодь винаймала хату. Дівчата приносили частування, рукоділля і свічки, хлопці – випивку, музику і солому. Через посланця хлопець з’ясовував у вподобаної дівчини, чи ночуватиме вона з ним. Якщо дівчина погоджувалася, відповідала гінцеві «Мокро». У разі відмови – «Сухо».

Коли на вечорниці догорали свічки, пари вкладалися на соломі і починали притули – обійми, поцілунки, петинг. Притули ні до чого не зобов’язували, на ранок пари могли розпадатися. Якщо дівчина одному дала притулитися, має давати і іншим, тому постійно формувалися нові союзи.

Відсутність спідньої білизни у дівчат додавала притулам пікантності. Хлопці випрошували можливості «намочити кінчик» – зробити статевий акт без дефлорації. Деякі на вечорницях вчилися і «висмикувати», викидаючи сім’я «в шмату». Через сексуальну недосвідченість молоді, дівчата під час притули могли втрачати цноту і вагітніти.

«Як робить діло, то от уже як доходе до того, шо от-от іздасть, то це ж і вона примітить по йому, а він сам так добре зна – і саме в той момент, сказать в „ізверженіє“ плоті, якщо він не хоче робить її позорною, то сам вихвачує, шоб плоть сюди-туди розійшлась», – Марк Грушевський.

Іноді хлопці змовлялися, щоби жорстко пожартувати над недосвідченою дівчиною. Один з жартівників доглядав за жертвою і «вчив» її, як правильно притулятися. Вдаючи притулу, він вступав з нею в повноцінні сексуальні стосунки.

Потім по черзі з нею сходилися інші змовники. Рано чи пізно дівчина вагітніла. Іноді жертва розіграшу дізнавалася про те, що у неї був секс, лише коли у неї округлювався живіт.

Карпатські терки

Про те, як проходили вечорниці на Гуцульщині, в 1970 роках записав під час етнографічної експедиції Роман Кісь. В будинку, де жила дівчина, збиралися подружки. Вони пряли, співали, розмовляли. Потім заходили парубки і починали загравати, плутаючи дівчатам пряжу і відбираючи персні.

Юнак навалювався на дівчину, стискав її і валив на підлогу. Зчепившись, пара перекидалася доти, поки перстень опинявся у хлопця. Якщо каблучка туго сиділа на пальці, хлопець стягував її зубами. Під час цієї забави юнак намагався перевернути і оголити дівчину, задерши їй сорочку.

Практики дозволених сексуальних ігор молоді в 17-19 століттях існувала по всій Європі: в Англії, Чехії, Швейцарії, Франції, Білорусі. В українських селах вони почали відмирати з приходом радянської влади і зовсім зникли після Другої світової війни. Це посилило прогалини в сексуальному вихованні дітей, оскільки батьки з ними про секс як і раніше не говорили.

Секс-словник:

  • Секель, кіль — клітор.
  • Секелятися — тертися одне об одного для сексуальної розрядки.
  • Притула — петинг.
  • Робити пиво — займатися онанізмом.
  • Намочити кінчик — статевий акт без дефлорації.
  • Висмик — перерваний статевий акт.
  • Перекинути – зробити статевий акт.

Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман