TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Жінка творить дива на тканині

Опубліковано: 11.11.2018 15:03
Жінка творить дива на тканині

Ольга Павлівна Бадуліна з Підволочиська професійно займається вишивкою з 1995 року. За цей час вона виготовила понад 600 робіт. Частина з них – вишиття для  храмів: фелони, хоругви, ікони, інша церковна атрибутика, пише svoboda.te.ua.

Головною родзинкою її робіт є  латиниця. Нею володіли церковні вишивальниці з початку 18 століття, нині такий шов призабули.

Вишита хустина – від свекрухи…

Пані Ольга одна з небагатьох в Україні і єдина в області вишиває латиницею. І не лише церковні речі, а й жіночий та дитячий одяг, зокрема плаття, костюми, пальта, кожушки тощо. Останнім часом вона розпочала й виговлення шарфиків та хустин для наречених, якими їм пов’язують голову свекрухи на весіллях. Вважає, що у таких виробів – своя, специфічна енергетика, спрямована на міцність шлюбу, тривалу і вірну любов.

Свій ювілей зустріла з лемками

Ольга Павлівна Бадуліна народилася у Львові, школу закінчила у Підволочиську, звідки родина батька. У студентські роки  повернулася до Львова, де здобула фах архітектора. І знову – до Підволочиська, де ось уже понад 30 років працює викладачем   Підволочиської дитячої  художньої школи.

Своє 50-річчя відсвяткувала 3 серпня

на фестивалі «Дзвони Лемківщини» у Монастириськах. До слова, її бабуся та дідусь по мамі – переселенці з села Гнатковичі (нині – Польща). От і відгукнулася на запрошення організаторів фестивалю та презентувала виставку своїх робіт.

Загалом ця майстриня народних промислів, окрім участі у лемківському фестивалі, цьогоріч організувала шість персональних виставок та кілька

майстер-класів, брала участь у фестивалі в Тернополі «Цвіт вишиванки»,  у святкуванні Дня села та відкритті будинку престарілих  в Галущинцях Підволочиського району. Виставляла свої роботи у Територіальному центрі в Підволочиську та у районному будинку культури, коли звітував Підволочиський район, передаючи естафету Чортківському. Тепер виставлятиме свої роботи до Дня  працівника культури та майстрів народних мистецтв, що припадає на 9 листопада,  у Підволочиському районному будинку культури.

Дар вишивання має генетичне походження

Пані Ольга каже, що живе в оточенні багатьох рідних, які люблять вишивати. Так, її мама, Оксана  Іванівна Хімчук, уже пенсіонерка, а все життя пропрацювала завідуючою садочком у Підволочиську, дуже добре вишиває хрестиком. Вишила чимало рушників, блузок, сорочок,  доріжок. Уся родинна вишивка хрестиком – мамина.

Ольга Павлівна вважає, що дар їй передався і від  хресної, старшої  маминої сестри Любомири, яка рано померла від онкології. Вона дуже майстерно і вишивала, і в’язала, і малювала.

Далекою родичкою майстрині є й талановита художниця, викладач Тернопільської художньої школи Орися Зілінко, чоловік якої також відомий художник. Отже, майстерність, на переконання мисткині, передалася від предків.

Усі роботи – в одному екземплярі

Ольга Бадуліна вишиває лише латиницею – і церковні вироби, і одяг. Якщо виготовить жіночий костюм чи дитяче плаття, то іншого такого вже не знайдеш. Відтак, її майстерність високо цінується, вироби майстрині-вишивальниці є не лише в Україні, а й у Польщі, США, Канаді, Австрії. Всі вони – унікальні, виготовлені  в авторському стилі.

Нині пані Ольга чекає на звання  майстра народних художніх промислів. Її підтримують найрідніші – чоловік Іван, син Юрій, який з сім’єю живе у Львові, дочка Юля – 4-курсниця Тернопільського педуніверситету ім. В.Гнатюка, відмінниця, студентський декан, міс ТНПУ. Особливою втіхою є 3-річна внучка Анна, яка малює, як кажуть, не по роках…

Галина ВАНДЗЕЛЯК

Фото Івана ПШОНЯКА


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман