TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

Скульптуру Пінзеля на ратуші у Бучачі руйнує час і погода (Фото)

Опубліковано: 16.05.2018 14:32
Скульптуру Пінзеля на ратуші у Бучачі руйнує час і погода (Фото)

Все  таки зусилля багатьох людей, які навіть не знають один одного, але об’єднані  тематикою про видатного галицького скульптора Іоана Георга Пінзеля , дала  свій результат, – повідомляють Бучацькі новини.

Якщо років 15 назад  одиниці в Україні щось знали про Пінзеля, то тепер ситуація докорінно змінилася і багато людей в нашій країні та за кордоном цікавляться  творчістю видатного майстра. Постійно точаться розмови про те, де є найбільше зібрання творів, де оригінал, де рука інших скульпторів. Незаперечним є одне – в Бучачі була найбільша майстерня  майстра і багато музеїв мають в експозиції (або в запасниках) творіння Пінзеля  свого часу вивезені з храмів Бучача.  Про це чомусь інколи мовчать.  На даний час в Бучачі, на нашу думку, є ще на що подивитися, а в храмах ще багато цікавих скульптур та оздоблень.

Та я хотів би вести мову про  бучацьку ратушу. Якщо на даний момент проходить реставрація самої будівлі, держава та міська рада виділили кошти,  то велике занепокоєння виникає за оздоблення ратуші, точніше скульптури на балюстраді.   Вже тепер відома історія з вивезенням у Львів у 80-тих роках, зараз не на часі її розповідати.  Михайло Станкевич мені постійно казав: не займайся історією, а рятуй сучасність. Тому  треба звернути увагу на те, що можемо втратити.

На даний момент  на бучацькій ратуші знаходиться остання вціліла з 14, велика  кам’яна  скульптура  «Зевс  та лернейська гідра».  Її стан можна побачити на фото.

Вона вкрита вся тріщинами і спеціалісти попереджають, що цю зиму вона не переживе. І ми втратимо назавжди цю скульптуру. Крім того  при розпаданні каменя є ймовірність травматизму людей, які знаходяться під скульптурою, адже там працюють реставратори та проходять туристи.

Невблаганний час та вплив кліматичних умов є причиною руйнування скульптур та їх сучасного стану збереження. Це зумовлює гостру необхідність проведення консервації, реставраційних робіт і подальшого збереження скульптур у приміщенні музею та встановлення на їх місці копій.

Звичайно, ми почали шукати  варіанти спасіння творіння Пінзеля.  Після консультацій  з спеціалістами зі Львова, вони запропонували  вихід з становища – консервація та виготовлення копії. Вартість робіт з матеріалами коштує  80 тисяч гривень.  Держава на це має одну відповідь – грошей немає . Тому , щоб зібрати кошти,  мусимо звертатися до людей по допомогу, можливо хтось допоможе написати грант, маємо надію на меценатів. Будемо раді любій конструктивній думці чи пропозиції. Про це ми будемо  також розмовляти на Днях Пінзеля, які відбудуться  1,2,3 червня у Бучачі.

На жаль час працює проти нас, але в наших силах спасти творіння великого Майстра!

Віктор ГребеньовськийГО “Бучач – АРТ”


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман