TerMedia

facebook google+ twiter skype rss

Новини з тернопільщини

Статті

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Чому українці бідні: вчені назвали несподівану причину

Соціологи розповіли про причини бідності українців.

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Ви будете здивовані: шокуючі факти про поцілунки

Чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять. Чоловіки, які мають звичку ранком перед виходом на роботу цілувати своїх дружин, живуть на 5 років більше інших.

Інтерв'ю

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Дівчина з Тернопільщини стала офіцером поліції у США: всі подробиці

Уже змалку вона відрізнялася поміж ровесниками бажанням охопити чим ширше коло захоплень. Від п`яти років займалася в клубі аеробіки «Наталі» та ансамблі танцю «Джерельце» під керівництвом крутих хореографів Наталії Гребенюк і Марини Євсюкової.

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Заробітчанин із Тернопільщини розповів про життя у Швеції

Сусід три роки поспіль їздив на роботу у Швецію. Працював із деревом, збирав меблі, зводив будинки. Запропонував поїхати з ним, — розповідає 27-річний Роман Вітковський із міста Копичинці Тернопільської області.

5 цікавих місць, які обов’язково варто відвідати у Бережанах (Фото)

Опубліковано: 14.05.2018 08:43
5 цікавих місць, які обов’язково варто відвідати у Бережанах (Фото)

Бережани – одне із старовинних міст Галиччини, яке вражає своєю самобутністю, колоритом та багатою історією, архітектурою та мультикультурністю, – пише Терноград.

Адже у місті поєднувалися кілька національностей, які залишили після себе на згадку чудові та цікаві пам’ятні місця.

Отже, пропонуємо п’ятірку найвиразніших місць, які обов’язково потрібно відвідати, будучи у Бережанах.

  1. Парафіяльний (фарний) костел Різдва Діви Марії 


Цей костел у Бережанах спорудили у 1620 році за рахунок коштів Адама-Гіроніма Синявського.

Разом із бережанським замком, готичний римо-католицький костел став однією із споруд, що формував архітектурне обличчя міста.

Нині діючий парафіяльний костел, пам’ятка сакральної архітектури готичного стилю 1-ої половини XVII століття.

Розташований у центрі міста по вулиці Братів Лепких, 1.

Костел зведений з тесаного каменю на пагорбі у центрі міста і займає домінантне положення. Його видно майже з будь-якого куточку Бережан. Стрімкий дах, стрілчаті вікна, простота і досконалість ліній і форм є підтвердженням кращих традицій культової архітектури невеликих галицьких містечок.

Костел мав оборонне призначення. Це підтверджує наявність мурів із бійницями, які частково збереглися і до наших днів. Нажаль, на початку 80-х років минулого століття більшість мурів була знесена. Про оборонні функції комплексу нагадує і чотирьохкутна дзвіниця із стіжковим дахом. Споруджена вона була десятиліттям пізніше, ніж костел.

У 1675 році храм зруйнували татари, але його дуже швидко відродили. Часткову руйнацію спричинили і обидві світові війни. Після Другої світової костел використовувався не за призначенням. У 90-х роках ХХ століття храм повернули римо-католицькій громаді і освітили під титулом Святих Апостолів Петра і Павла.

  1. Вірменський квартал

Вірменська і вірмено-католицька громади в Бережанах існували з кінця XVII століття до середини XX століття і були важливим етнічним, релігійним та економічним компонентом цього старовинного галицького міста.

Відомо, що в Бережанах вірменські переселенці були вже у XV столітті. Вулиця, уздовж якої вони селилися, отримана назву Вірменська.

Відомо, що наприкінці XVII століття вірмени мали в Бережанах дерев’яну церкву, а також близько 200 будинків, свого війта та свою судову владу. У 1710 році власник міста Адам Микола Синявський навіть призначив для утримання вірменської церкви та священика 300 золотих на рік. При храмі були вірменська школа і братства.

1746 року з дозволу нового власника Бережан Августа Олександра Чарторийського розпочинається будівництво нового мурованого вірменського храму.

У 1810 році храм пошкоджено пожежею, а через 50 років відбудовано в первісному вигляді. Сьогодні відносно нормально збережений храм стоїть пусткою і за призначенням не використовується.

Поруч також розташовується старий вірменський житловий будинок за мансардовим дахом і порталом простої форми.

З іншого боку церкви – будинок, збудований на початку ХІХ століття, як резиденція вірменського декана. З початку ХХ століття відомий під назвою «Будинок Шашкевича».

Дійсно, під час навчання в бережанській гімназії у 1825 1829 роках тут проживав відомий просвітитель Галицької Русі Маркіян Шашкевич. А сьогодні тут розташувався офіс державного історико-архітектурного заповідника «Бережани».

  1. Вілла Андрія Чайковського

На вул.Валовій, 11 знаходиться вілла Андрія Чайковського – відомого громадського діяча, адвоката і письменника. Чайковський мешкав тут у 1890-1910 роки.

Як адвокат, Чайковський часто захищав знедолених селян і багато з побаченого поклав в основу своїх повістей, оповідань. Йому належить ряд популярних історичних творів на козацьку тематику.

Вілла була центром культурно-просвітницького життя міста в кінці ХІХ – на початку ХХ століття. В 1892 році тут гостював Іван Франко, про що свідчить меморіальна дошка на стіні будівлі.

  1. Вілла О.Дубицького

Поруч із віллою Андрія Чайковського розташовується ще більш оригінальна вілла О.Дубицього. У цій будівлі зупинявся колись письменник Богдан Лепкий. І було це під час відзначення його 60-річного ювілею. Споруда датована 1908 роком і знаходиться на вул. Валової, 20.

  1. Бернардинський монастир

Будівництво монастиря отців Бернардинців під горою Сторожисько розпочалося у 30-ті роки XVII століття з ініціативи Урсули Синявської – невістки Адама Ієроніма Синявського, тодішнього власника міста.

Через різноманітні події будівництво комплексу затягувалося, і продовжилося лише у 80-х роках XVII століття. Монастир, зведення якого остаточно завершено у 1683 році став що одним оборонним комплексом Бережан, частиною його фортифікаційної лінії, який захищав місто із північного заходу.

Потужні фортечні стіни – вимушений стратегічний крок, від якого часом залежала доля міста.

Монастирський комплекс, який почав будуватися навколо костелу святого Миколая в 1716 році, став останнім даром магнатського роду Сенявських у Бережанах, хоча в завершеному вигляді своє творіння останньому його представнику Адаму Миколаю (1666 – 1726) побачити так і не довелося.

Закінченням зведення в 1742 році храм був зобов’язаний вже його дочці – Марії Софії (1699 – 1777) в заміжжі графині Чарторийська.

Спочатку створений в аскетичному стилі костел відданий в розпорядження братії ордену бернардинів під час закінчення будівництва келійного комплексу (друга половина XVIII століття) набув рис модного на той час стилю пізнього бароко. Своєю популярністю він був зобов’язаний святому Антонію, в день пам’яті якого (30 січня) щорічно сюди збиралися віряни всіх християнських конфесій з усієї округи.

Друга світова перетворила духовний комплекс у школу для “фольксдойче”, що стало першим його кроком на шляху просвіти.

Потім будуть: інтернат для сиріт (з 1947 року), спеціалізоване профтехучилище для важких підлітків (з 1950-х), виправно-трудова колонія (з 1983-го), яка діє тут і донині, хоча з її назви і зникло слово “трудова”. Костел святого Миколая у ході цих перипетій був пристосований спочатку під клуб, потім – для спортивних змагань, що завдало величезної шкоди його унікальному внутрішньому оздобленню.

У 1998 році історична справедливість була відновлена і промінь греко-католицької віри освятив храмові стіни колишнього монастиря бернардинів у Бережанах – сюди повернулися священики.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

Відео

Ружена Волянська: Важливість Томосу для Тернопільщини

Анонс програми «Актуально з Руженою Волянською»

Новини БІЗНЕС КОМПАНЬЙОН

Молодіжні Новини

Комфорт Гурман